Covid-19 Fakta och Information med docent Karin Pettersson

För att få mer information om covidsjukdom under graviditet och om vaccinet har vi i veckans podavsnitt BabyzPodcast bjudit in Karin Pettersson,  som är överläkare och docent i obstetrik och gynekologi och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset. Ni har tidigare mött Karin här hos oss på Babyzpodcast i flera LIVE-sändningar och frågestunder om covid och graviditet.

Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och inträffar det under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning.

Därför är det extra viktigt för dig som är gravid att vaccinera dig!

Hundratusentals gravida kvinnor över hela världen har vaccinerat sig mot covid-19. Det finns inga studier som visar ökad risk för komplikationer hos kvinnan eller fostret efter vaccination mot covid. Ändå väljer bara  drygt varannan gravid att ta sprutan.Vad beror det på? Hur gör vi när vi tar beslut om vår hälsa? Styrs vi av fakta, av intuition eller av rädsla?

Nu får du chansen att lyssna till ett helt podavsnitt om covid, graviditet och vaccin.  Docent Karin Pettersson svarar på  Carinas och Rebeckas funderingar, och på kloka frågor som ni följare skickat in till oss!

Vi hänvisar till dessa studier:

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-latest-safety-data-provide-reassurance-about-use-mrna-vaccines-during-pregnancy

https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/milda-och-overgaende-biverkningar-aven-for-gravida

 

Rebecka & Carina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar