Vadkramper och myrkrypningar under graviditeten

Kramp i vaderna, eller myrkrypningar i benen, är vanliga besvär under graviditeten. Oftast dyker det upp under den sista trimestern och stör nattsömnen. Den gravida kan vakna på natten av att det krampar i ena vaden, och att det är svårt att få muskeln att slappna av. Myrkrypningar i benen, eller en känsla av att det inte går att hålla benen stilla, är vanligast på eftermiddagar och kvällar. Ibland kan besvären också kännas som att det bränner, svider eller sticker i benen.

Vadkramper är lite vanligare hos de gravida som har järnbrist eller har en underfunktion i sköldkörteln. Att dricka mycket kaffe eller att ha vätskebrist ökar också besvär med kramper i benen. Myrkrypningar är också kopplade till högt koffeinintag, men har sannolikt mest att göra med hormonomställningar under graviditeten.

Det finns många som förespråkar att man ska äta kosttillskott med B-vitaminer, selen eller magnesium mot vadkramper och myrkrypningar, men det finns ännu inga vetenskapliga studier som kunnat visa att det har någon säker effekt. Inte heller magnesium utvärtes i form av bad med Epsom salt, magnesiumspray eller magnesiumliniment har i studier visat någon tydlig effekt på besvären. Man ska dock vara medveten om att det har gjorts väldigt få och väldigt små studier just när det gäller den här typen av besvär under graviditet. Det behövs mer forskning framöver för att vi mer säkert ska kunna säga vad som verkligen har effekt och vad som inte har det.

Så vad kan du då prova själv för att få lite lindring?

Att massera eller stretcha vaderna innan sänggåendet kan för många vara en lindring. Att bära stödstrumpor dagtid och dricka lite extra vatten innan du lägger dig kan också vara värt att pröva. För de med vadkramper kan värme i form av en varm dusch eller ett bad lindra. För de med myrkrypningar verkar det istället som att kyla hjälper bättre – en sval dusch eller kanske en kall, våt handduk kring vaderna på kvällen.  Minska på koffeinintaget och se till att du får i dig järn via kost eller kosttillskott.

Vill du veta mer om vadkramper och myrkrypningar under graviditeten? Lyssna på vårt podavsnitt där vi djupdyker bland symtom, orsaker, huskurer och vetenskap!

Rebecka & Carina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar