Julmyset som gravid

Julen står för dörren, och med den kommer förhoppningsvis några lugna dagar, ljus och värme, och mys med de närmaste. Vi på Babyzpodcast vill önska alla er som lyssnar på vår podcast, följer oss på Instagram och läser vår blogg en riktigt GOD JUL! Tack för 2021 och alla era fina meddelanden, glada tillrop, önskningar om avsnitt och all värme vi får från er lyssnare/följare/läsare!

Vad tänker ni om att vara gravid under jul och nyår? Att det är mysigt att sitta som en rund liten julgranskula i soffan med sin partner? Att det är några dagars välbehövlig vila? Eller är det jobbigt med kalas, klappar och krav? Jul- och nyårshelgerna kan säkert upplevas väldigt olika beroende på om den infaller i början av graviditeten med illamående och trötthet, om den är i mitten på graviditeten när bebisen börjat sparka och busa i magen, eller om det är på slutet när den gravida är tung, och trött och bara vill få föda barn…

Mat, dryck och godsaker ligger för väldigt många i fokus under jul- och nyårshelgerna. Vi har många vanor och traditioner kring maten under storhelger, och just under graviditet kan det kännas lite lurigt att veta vad som är OK att äta och vad man ska låta bli.

I veckans podavsnitt går vi igenom hela julbordet; från sillen, via skinkan och laxen, till efterrätterna! Nyårskalaset med skaldjur och carpaccio får sig också en rejäl genomgång! Vi ger tips på vad du som gravid ska satsa lite extra på för att få i dig vitaminer, mineraler och fetter som gynnar dig och barnet. I avsnittet pratar vi också om vad du ska vara lite försiktig med, och vilka rätter du bör hoppa över helt.

Är det några andra maträtter eller ingredienser du undrar över, och som vi glömt att nämna, så vill vi tipsa om Livsmedelsverkets hemsida. Där finns listor över mat att vara försiktig med under graviditeten. Vi vill särskilt tipsa om frågefunktionen Fråga Liv! Mat för gravida (livsmedelsverket.se)

I podavsnittet (lyssna HÄR) lovade Rebecka att dela med sig av sitt favoritrecept på julköttbullar och Carina med den godaste av rödbetssallader! Hoppas det ska smaka!

Julköttbullar a la Dr Kaplan:

Receptet ger ca 40 st köttbullar

1 liten gul lök

1 dl ströbröd

1,5dl julmust

800 g nötfärs

1 dl grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde väljer du själv…)

1 ägg

2 tsk salt

1 tsk mald svartpeppar

2 kryddmått mald kryddnejlika

Finhacka löken och bryn den lätt i smör i en stekpanna. Låt löken svalna.

Blanda ströbrödet med julmusten och låt det svälla i 10-15 minuter

Blanda nötfärs, grädde, ägg och kryddorna i en stor skål. Tillsätt löken och ströbrödsblandningen och blanda väl.

Rulla smeten till köttbullar (går lättast om händerna är vattensköljda och lite blöta). Stek köttbullarna i smör på medelhög värme. Ha inte för många köttbullar i stekpannan samtidigt.

När jag gör dubbel eller trippel (!) sats brukar jag bryna köttbullarna runt om, och sedan låta dem bli genomstekta i ugnen på 150 grader medan jag bryner en ny omgång i stekpannan (och en ny, och en ny….Ja, har man många hungriga grabbar i huset så har man…).

 

Röbetssallad a la Carina barnmorska:

1 kg färska rödbetor

2 röda äpplen

1 liten rödlök

2 dl crème fraiche

0,5 dl majonnäs

salt, svartpeppar

1. Skala och tärna rödbetorna. Koka i rikligt med saltat vatten på låg temperatur under lock till rödbetorna mjuknat (cirka 20-30 minuter). Observera att tiden kan variera beroende på smått du tärnat rödbetorna. Känn med en tandpetare efter 15 minuter. Eller använd färdigkokta.

2. Skala och riv grovt 2 äpplen samt en rödlök.

3. Slå av vattnet och blanda rödbetorna, äpplena och rödlöken med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar, eventuellt också en touch av senap.

 

God Jul och Gott Nytt År!

Vi ser fram emot ett underbart 2022 tillsammans med er!

Jul- nyårskramar i massor önskar

Rebecka & Carina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar