BÄCKENSMÄRTA under graviditet (foglossning – symfysiolys)

Bäckensmärta under graviditet

Bäckensmärta under graviditet, med annat namn kallat foglossning eller symfyseolys, ger smärta i bäckenet, ryggen och i blygdbenet. Det är ett väldigt vanligt problem, mellan 50-75 procent av alla gravida kvinnor har ont i ryggen under någon del av graviditeten. Oftast börjar besväret efter graviditetsvecka 25, men ju fler graviditeter en person genomgått, desto tidigare brukar det börja. Orsaken till bäckensmärtan är hormonet relaxin, som mjukar upp broskfogar i bäckenet inför förlossningen.

Vilka är symtomen?

De flesta gravida med bäckenbesvär beskriver en smärta i korsryggen, över skinkorna, i höfterna, och över blygdbenet. Ibland är den som ett konstant molande, och ibland förvärras den med en ilande eller skärande smärta som kan stråla ut i ljumskar eller lår. Många upplever också plötsliga låsningar i höften, och att det är svårt att böja sig, resa sig eller vrida kroppen. Ofta är det lindrigt på morgonen, men ökar under dagen, och att vakna av smärta och ha svårt att vända sig i sängen är ett vanligt bekymmer.

Hormonell bäckensmärta är helt ofarligt för mor och foster, men kan vara väldigt besvärligt! Det är en mycket vanlig orsak till att gravida söker läkarvård på vårdcentral, barnmorskemottagning eller förlossning och behöver sjukskrivning.

Hjälp att få av vården

Fysioterapi med träningsövningar. Det är viktigt att hålla igång muskulaturen, och stärka svaga muskler i bäckenet och ryggen.

Akupunktur -via t ex naprapat eller fysioterapeut

TENS -Smärtlindring genom en apparat med elektroder som ger en svag elektrisk puls som minskar smärta och underlättar muskelavslappning. Går att hyra eller köpa, be gärna en fysioterapeut om instruktion för användandet.

Smärtlindrande tabletter. Man ska försöka ta så lite smärtstillande tabletter som möjligt under graviditeten, men enstaka tabletter med paracetamol är tryggt både för mor och foster. Det kan framförallt vara till hjälp med smärtlindring inför natten.

Eventuell deltidssjukskrivning. Beroende på vilken typ av arbete man har, och hur pass möjligt det är att få anpassade arbetsuppgifter som inte belastar rygg och bäcken, så kan de flesta fortsätta att arbeta som vanligt. För en del gravida blir det dock nödvändigt att vara sjukskriven deltid, eller i ovanligare fall heltid.

 

 

Vad du kan göra själv för att lindra:

  • Växla mellan att sitta och stå när du jobbar
  • Gå med små steg, undvik trappor och backar
  • Undvik att vara helt stilla!
  • Bäckenbälte – stödjande elastiskt och lite stramt brett bälte som man bär kring höfterna. Finns på babybutiker, men kan också köpas och ibland lånas hos fysioterapeut.Studier visat att 80 procent av alla gravida med bäckensmärta är hjälpta av bäckenbälte.
  • Stödgördel/ stödbälte – lyfter upp en ”tung” mage från blygdbenet, och hjälper till att påminna om en god hållning. Enkelt att ta av och sätta på med hjälp av kardborreband.
  • Gravidkudde (en lång kudde, ofta formad som ett stort U) för stöd på natten. Lägg kudden mellan knäna, vristerna, under magen osv. Skön även som ryggstöd i soffa eller i skrivbordsstol
  • Värme lindrar! Varmt bad, varm dusch, värmedyna på ryggen (kan du ha under kläderna när du sitter och arbetar)
  • Massage – professionell eller be din partner massera

 

Besvär trots att barnet är fött?

Inom 3 månader efter att barnet fötts är över 90 procent helt återställda från sin bäckensmärta.Men en liten del av personerna med hormonell bäckensmärta (cirka 7 procent) kan ha  fortsatta besvär upp till 6-12 månader efter förlossningen! Viktigt då att fortsätta tänka på hur man bär och lyfter sitt barn. Bärsjal eller bärsele där du bär barnet nära din egen mittpunkt/tyngdpunkt är bra! Bär inte barnet på ena höften så att du snedbelastar!

Undvik att köra tunga kundvagnar/ barnvagnar så lågt det är möjligt. Det går bra att fortsätta med egenvården för bäckensmärta även efter att barnet är fött, och självklart är du välkommen att fortsatta din behandling hos fysioterapeuten. Genom att bygga upp en bra hållning och  en stark och stabil muskulatur i bålen minskar du risken för bäckensmärta under kommande graviditeter.

Lyssna HÄR till poddavsnittet BÄCKENSMÄRTA under graviditet – vi, gynekolog och barnmorska ger dig fakta och vetenskap!

Rebecka & Carina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar