
Huskurer för igångsättning av förlossningen – bu eller bä? – myt eller på riktigt?
Många gravida tycker mot slutet av graviditeten att väntan blir för lång, och särskilt kännbart blir väl det om det ”magiska” datumet för beräknad förlossning har passerat. Det är många som frågar om det finns något sätt att skynda på förlossningsstarten, och det finns också en hel del myter som cirkulerar. Och det är klart att det finns en hel del metoder som kvinnor i olika tider använt för att starta eller stärka livmodersammandragningar – mer eller mindre effektiva.
Dadlar som metod för att påskynda livmodertappens mognad och värkstarten har det forskats mycket på under de senaste åren. Studierna är små, men de visar alla på samma resultat, vilket stärker bevisen för att det är en användbar metod. Föga förvånande är de flesta gjorda i länder kring medelhavet och i Mellanöstern – länder där dadlar är en naturlig del av kosten!
Dadlar är rika på järn, folsyra och protein, och alltså en nyttig del av kosten. De är också rika på fibrer, vilket kan vara bra särskilt för den gravida som är förstoppad och behöver få lite hjälp att få i gång tarmrörelserna. Dadlar innehåller en stor andel snabba kolhydrater, vilket gör att de ger snabb energi. Det är till fördel om det behövs ett uppiggande mellanmål, men det innebär tyvärr också att de inte är lämpliga för de som har diabetes.
I studier på gravida som ätit 6 dadlar om dagen de sista 4 veckorna före förlossningen var det fler bland dadelätarna som startade spontant jämfört med de som inte ätit dadlar (ca 97 procent jämfört med 79 procent). Det var färre i dadelgruppen som behövde värkstimulerande dropp. Studierna visar också att de som äter dadlar under sista 4 v före förlossningen har en mer mogen livmoderhals när de kommer in till förlossningskliniken, har en kortare öppningsfas och blöder mindre efter födseln.
Ricinolja kommer från ricinväxten och kallas Castor oil på engelska. Det är ett laxermedel som aktiverar så kallade prostaglandinreceptorer i tarm och livmoder, vilket leder till ökade muskelrörelser i tarmens muskelvägg och livmoderns muskelfibrer. Det här är en mycket gammal huskur för att starta förlossningen, men har du otur kan du få både förlossning och diarré samtidigt…så det är inte riktigt det vi rekommenderar.
2013 gjordes en stor sammanställning av forskningsunderlaget och tillgängliga studier, en så kallad Cochrane-review. Totalt ingick 233 kvinnor i studierna. I sammanställningen fann man inga vetenskapliga bevis för att ricinolja skulle ha effekt på förlossningsstart eller livmoderhalsens mognad. ALLA kvinnor i studierna fick illamående som biverkan…
Sedan dess har det bara gjorts små studier, men en av dem (Gilad och medarbetare 2017) var välgjord och visade på en effekt. I studien lottades 81 gravida till att dricka antingen 60 ml ricinolja eller 60 ml solrosolja. En positiv effekt sågs hos omföderskor som gått över tiden, de startade spontant inom 24 timmar i större utsträckning om de fått ricinolja.
Ricinoljans effekter används i den berömda ”Förlossningsdrinken”. Förutom ricinolja innehåller den Champagne/mousserande vin/alkoholfritt alt., mandelmjöl, och aprikospuré. Ricinoljan är den ”aktiva” ingrediensen här, resten av ingredienserna ska motverka diarrén du får av ricinolja…
Färdknäpp kanske du har hört talas om? Det innebär en teori om att omslutande samlag där mannen och kvinnan får orgasm/utlösning kan starta värkarna eller påskynda livmoderhalsens mognad. I sädesvätskan finns prostaglandiner, vilka är ämnen som påskyndar mognad av livmoderhalsen. Inför förlossningsstart bildar kvinnan prostaglandiner för att mogna livmoderhalsen, och de används även som läkemedel vid igångsättning på förlossningsklinik. Studier kring färdknäppen som igångsättningsmetod har dock visat att det inte ger någon mätbar effekt på förslossningsstarten, sannolikt för att mängden prostaglandin i sädesvätskan inte är tillräckligt hög. Det skulle kanske behövas ganska många omslutande samlag och ejakulationer inom samma dygn för att ge någon effekt…
Vid den kvinnliga orgasmen frisätts oxytocin, vårt ”lugn och ro”-hormon, men också det hormon som är inblandat i livmodersammandragningar. Effekten vid en orgasm är dock inte tillräcklig för att starta förlossning. Tur är väl det på ett sätt, annars skulle det ju vara riskfyllt att ha samlag eller att onanera i slutet på graviditeten! Det är det ju inte som tur är, så fortsätt att ha mysigt med din partner eller för dig själv – men ha inte för stora förväntningar på färdknäpp som igångsättningsmetod…
En myt som cirkulerar är att ananas skulle kunna starta förlossningen, eller till och med kunna framkalla missfall! Ananas innehåller ett enzym, bromelain, som påstås kunna göra livmoderhalsen mjuk, så mjuk att det finns risk för missfall. Det är bara en myt och ett missförstånd, och saknar helt vetenskaplig grund! Även om enzymet bromelain kunde påverka livmodertappen så får vi inte i oss det om vi äter färsk eller inlagd ananas. Bromelain sitter i stammen i ananas, och den äter vi ju inte!
Bromelain i tablettform ska däremot inte ges under graviditet, för det ökar blödningsrisken. Tabletterna finns i form av ett hälsokostpreparat som påstås lindra pollenallergi, stödja hjärt-kärlhälsan, hjälpa vid dålig matsmältning och magbesvär, samt verka inflammationshämmande vid ledsjukdom och idrottsskador.
Så skippa bromelaintabletterna, men ät gärna frukten! Ananas är nyttigt – den innehåller vitamin C, folsyra, järn, magnesium, mangan, koppar och vitamin B6.
Hallonbladste är laxerande och milt vätskedrivande, och 1–3 koppar per dag anses ha en ”välgörande och förberedande” effekt på livmodern. Det sägs att det ska hjälpa födseln att gå snabbare och smidigare när den väl startat. Några vetenskapliga studier som bekräftar det finns det dock inte. En reviewartikel publicerad 2021 (Bowman och medarbetare) gick igenom 13 olika studier, där dock endast 6 var gjorda på människa. Det fanns en delstudie som visade kliniskt märkbar effekt på utdrivningsskedet, men det var inte statistiskt signifikant.
Något som är viktigt att tänka på med hallonbladste är att det kan konkurrera med olika läkemedel om ett enxymsytem som heter cytokrom P. Ett stort intag av hallonbladste kan alltså påverka koncentrationen i blodet av olika läkemedel, så vill du dricka mycket av just detta te bör du diskutera med din läkare kring om det påverkar din medicinering.
Jättenattljusolja innehåller gammalinolensyra GLA (en omega-6-fettsyra) som anses inflammationsdämpande. Många upplever och beskriver att det lindrar besvär med PMS och eksem. Jättenattljusolja, eller bara nattljusolja som det kallas ibland, finns i form av kapslar som kan tas via munnen eller slidan. Det finns även i flytande form.
Det finns teorier om att gammalinolensyra kan ha en prostaglandinliknande effekt på livmoderhalsen, och en s k randomiserad studie (där man alltså lottar till behandling eller inte behandling) visade ökad mognad av livmoderhalsen och en större chans till vaginal födsel. Men en annan studie visade ingen effekt på graviditetslängd eller förlossning, och ingen effekt på livmoderhalsen – däremot sågs ökad risk för långvarig vattenavgång (det vill säga vattenavgång men inga sammandragningar), ökat behov av värkstimulerande dropp och högre risk för sugklocka! Alla studier kring jättenattljusolja och förlossning är mycket små studier, och tyvärr inte särskilt välgjorda, så det går inte i nuläget att dra några slutsatser av dem.
Kan pepparkakor starta förlossningen? Det kanske bara är vi som har eller har haft beräknat förlossningsdatum i december som hört den myten?? Pepparkakor innehåller bland annat kanel och kryddnejlika, men det finns så vitt man känner till ingen förlossningsstimulerande effekt i de kryddorna. Kanel har en blodsockersänkande effekt, och är troligen bra för insulinkänsligheten på lång sikt. Livsmedelsverket rekommenderar maximalt 1 tsk kanel per dag, för alla vuxna. I kanel finns kumarin, vilket i stora mängder kan vara skadligt för levern.
Att massera eller stimulera bröstvårtorna inför och under förlossningen är ett välkänt sätt att öka oxytocinfrisättningen, stimulera livmodern till sammandragning och förbereda brösten för mjölkutdrivning och amning. I en Cochrane-analys 2010 där man gick igenom tillgängliga forskningsstudier visade man att det är effektivt för att sätta i gång förlossning vid fullgångna graviditeter med redan mogen livmodertapp. Kombinationen mogen livmoderhals och bröststimulering ledde till spontan förlossningsstart i 37 procent av fallen. En mogen livmodertapp utan bröststimulering ledde bara till spontan start i 6 procent av fallen.
I nuläget finns inte tillräckligt med forskningsdata för att kunna uttala sig om effekten om graviditeten inte är fullgången (det vill säga före vecka 37), om livmoderhalsen inte är mogen, respektive effekten på komplicerade graviditeter.
Är du sugen på att veta mer? Såklart du är!! Lyssna på vårt podavsnitt HÄR om myter kring igångsättning av förlossning så får du veta mer om olika myter och metoder, och det bästa av allt – höra professor Kerstin Uvnäs Moberg berätta om oxytocin, bröststimulering och födsel!
Rebecka & Carina
Referenser och fördjupning:https://play.acast.com/s/babyzpodcast/myter
Bowman R. et al. Biophysical effects, safety and efficacy of raspberry leaf use in pregnancy: a systematic integrative review. BMC Complementary Medicine and Therapies volume 21, Article number: 56 (2021)
Gilad, R et al. Castor oli for induction of labor in post-date pregnancies: A randomized controlled trial. Women and Birth, pp1-6 2017
Kalati M. et al. Evening primrose oil and labour, is it effective? A randomized clinical trial. J Obstet Gynaecol 2018 May; 38(4): 488-492
Karimi et al. Effects of date fruit (Phoenix dactylirefa L.) on labor and delivery outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMC Pregnancy Childbirth 2020; 20:210
Kavanagh J. t al. Sexual intercourse for cervical ripening and induction of labour. Cochrane Database of Systematic Reviews (2001). Issue 2
Kelly, A J et al. Castor oil, bath andor enema for cervical priming and induction of labour. Cochrane Database of Systematic Reviews (2013), Issue 7.