VULVODYNINS DAG – den 18 september

Idag och varje år den 18 september uppmärksammas VULVODYNI (tidigare Vestibulit) med – VULVAR PAIN AWARENESS DAY

Vulvodyni (tidigare vestibulit) är den term som används för att beskriva smärttillstånd i vulva. Smärta som kan vara generaliserad och engagera stora delar av vulva eller lokaliserad och sitta i mindre områden som i slidmynningen eller klitoris.

Vid generaliserad vulvodyni upplevs smärtan konstant, som ett brännande oavsett om området berörs eller inte. Vid lokaliserad vulvodyni kan smärtan utlösas av t ex tampong, omslutande sex eller beröring.

Orsaken är inte helt känd, det finns många faktorer som kan påverka nerver i vulva och göra dem hyperkänsliga och få muskulaturen att bli mycket spänd.

Vad kan du gör själv, jo;

-Undvik tväl och parfym i vulva

-Avbryt smärtsamma samlag

-Ha bra sex när du verkligen har lust

-Sök hjälp!! Hjälp finns hos gynekolog, barnmorska och/eller fysioterapeut!

De flesta blir besvärsfria men det kan ta tid och det behövs ofta hjälp av flera yrkesgrupper. Behandlingen kan innefatta bäckenbottenbehandling för muskelavslappning, smärtlindrande gel för att lugna uppretade nervtrådar, ev läkemedel i tablettform, samtalsstöd och hjälp med stresshantering, spänningstillstånd, undvikande, oro, sexualitetsproblem mm mm

Lyssna gärna till våra två poddavsnitt i BabyzPodcast om VUVODYNI med Sveriges främsta expert på området, docent Nina Bohm Starke – som sändes den 29/7 2021 samt 10/10 2019. Där Nina bland annat säger att sex ALDRIG ska göra ont och att hon ser optimistisk på att behandling finns och att den hjälper!

Du hittar poddavsnitten HÄR och HÄR!

Rebecka & Carina

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar