Sätter kaffe krokben för din fertilitet

Kaffe – uppiggande, del i social samvaro och förknippat med mycket tradition. Men det är också något som vi ibland behöver begränsa. Glöm inte att koffein även finns i en del andra drycker (te, energidryck, Cola-dryck, choklad). Koffeinmolekylen är mycket lättabsorberad; faktum är att 100% av det koffein vi intar når blodbanan, och når en maxnivå på 15–45 min.

Koffein och östrogen tävlar om samma enzym i kroppen, och koffein kan också passera över moderkakans barriär till fostret. Intag av koffein över 300 mg/dag ökar risken för missfall med drygt 30%, och över 600 mg koffein/dag blir missfallsrisken mer än dubblerad.  Ett högt koffeinintag är också kopplat till en kortare menscykel. Däremot har inte studier visat att kvinnans koffeinintag påverkar hur lång tid det tar att bli gravid, eller att det skulle försämra chanserna vid fertilitetsbehandling.

Koffeinintag kan påverka mannens fertilitet. Ett högt intag av koffein höjer testosteronet, påverkar spermiebildningen, och kan öka risken för brott på DNA-strängen i spermierna. Koffeininnehållande läskedrycker och energidrycker har visats ge lägre spermavolym och minskat spermieantal.

Ett högt koffeinintag är också i en del studier kopplat till ökad risk för mensvärk eller PMS. Svårtolkade är de dock, som med alla studier som undersöker kosten, för de är studier som observerar ett samband, men inte säkert bevisar att koffein är orsaken. Kan det vara så att kvinnor med mensvärk eller PMS dricker mer kaffe just för att de har ont och är nedstämda/trötta/stressade? Det behövs fler studier där man tittar på effekten av att minska koffeinintaget, eller helst studier där man lottas till koffeinintag eller koffeinfritt.

Kan det finnas någon nytta med att koffein blockerar östrogenreceptorn? Ja, det verkar så! Koffein minskar risken att insjukna i bröstcancer, och minskar även risken för återfall i sjukdomen för de som tidigare behandlats för bröstcancer. Så vi ska ta det lugnt med kaffeintaget när vi försöker bli gravida eller är gravida, men senare i livet kan vi unna oss ett par extra koppar till fikat!

På Livsmedelsverkets hemsida finns tabeller över hur mkt koffein som finns i olika drycker – sök på sidan efter koffein! HÄR hittar du även info om koffein för gravida!

ENJOY your FIKA <3

Kram

Rebecka & Carina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar