
Infektioner är den vanligaste orsaken till besvär eller sjukdom hos den som nyligen fött barn. Det kan leda till att man får ligga kvar längre på BB, eller att man behöver bli återinlagd på sjukhus efter att man kommit hem från BB. Känslan hos oss som arbetar med födslar och på gyn-akuten är att det är vanligare med infektioner under sommartid men vi har inte lyckats hitta någon studie som undersökt om det verkligen stämmer. Riskfaktorer för infektion efter födsel som man verkligen kunnat visa i stora studier är fetma, diabetes och kejsarsnitt (både aktuellt kejsarsnitt och tidigare genomgånget kejsarsnitt).
Endometrit är en infektion i livmoderns slemhinna, och är vanligare efter kejsarsnitt, långdragen vaginal födsel, tidig vattenavgång eller manuell placentalösning (när man behöver gå in och lossa moderkakan med handen efter födseln). Enligt studier är det vanligare hos unga föderskor, men det är oklart varför det är så. Symtom på endometrit är lågt sittande smärta i buken, hög feber och blödningar. Ibland kan även avslaget lukta illa. Livmodern är öm, och ofta är den mjuk och vill inte dra ihop sig ordentligt.
Vanligaste orsaken till endometrit är en blandinfektion med streptokocker och tarmbakterier. Den mest allvarliga formen av endometrit orsakas av en bakterie som kallas Betahemolytiska streptokocker grupp A (förkortas GAS). Infektion i livmodern med GAS kallades förr i tiden för barnsängsfeber.
När någon som nyligen fött barn har hög feber, buksmärta eller illaluktande blödning, gäller det att agera snabbt. Man kan bli riktigt, riktigt sjuk av endometrit, framförallt av bakterien GAS. Först och främst tar man en mängd bakterieodlingar för att ta reda på vilken bakterie som orsakat infektionen, så att man vet att man ger rätt antibiotika. Odling tas från livmoderhals, urin, blod och misstänkter man GAS tas även en svalgodling. Efter att odlingarna tagits sätter man in antibiotika. Ofta börjar man med antibiotika intravenöst, det vill säga i form av ett dropp in i blodet, och väljer ett preparat som täcker en stor variation av bakterier. När man väl har fått svar på odlingarna kan man byta preparat till något med smalare spektrum. Efter några dagar kan man byta från antibiotikadropp till tablettbehandling, om febern gått ned och infektionsproverna sjunker.
För att minska risken för infektioner ges förebyggande behandling med antibiotika under kejsarsnitt och vid långvarig vattenavgång.
Urinvägsinfektion är ganska vanligt efter en födsel. En förklaring är att bakterier från tarmen smitit in i urinröret under födseln. Efter födseln blir också slemhinnan i urinröret tunnare på grund av den snabbt sjunkande östrogennivån. Det blir lättare för bakterier att ta sig in i urinblåsan när slemhinnan är tunn och lite skör. För de som haft svårt att tömma sin urinblåsa efter födseln, så kallad urinretention, är också risken för infektion lite högre. En urinvägsinfektion efter födseln kan ge svårighet att kissa, eller urinläckage. Ibland sveda eller smärta när en tömmer blåsan. Feber och lågt sittande buksmärta är också vanliga tecken. Urinvägsinfektion behandlas med antibiotika.
Infektion i ärr (kejsarsnitt eller klipp) eller i bristningar är också något som kan drabba den som nyligen fött. Bakterier från huden eller från tarmen (om det handlar om klipp eller bristning) kan ta sig in i vävnaden via såret/ärret och ge infektion. Det blir rött och ömt, ofta ses var och lite blod ur bristningen eller ärret. Det kan bli svullet, och i underlivet kan stygn släppa om det blir för svullet och för stor belastning på vävnaden. En infektion kan också leda till att ärret eller bristningen läker långsammare. Även här tar man en bakterieodling och sedan ges antibiotika. Det brukar vid dessa hudinfektioner räcka med att ge antibiotika i tablettform. Bra sårvård är avgörande här! Tvätta med vatten, kejsarsnittsärr kan också tvättas med tvål eller baddas med Alsollösning. Lufta området flera gånger dagligen! Sitter infektionen i en bristning eller ett klipp i underlivet kan det kännas skönt att spola med lite ljummet vatten efter toalettbesök. Badda torrt, gnugga inte!
Ytterligare orsak till infektion och feber efter att du fött är infektion i bröstet – infektiös mastit. Det ska inte blandas ihop med ”vanlig” mjölkstockning, som beror på att bröstet inte töms ordentligt vid amning eller pumpning. Mjölkstockning kan faktiskt ge feber, trots att inga bakterier eller virus är inblandade! Bröstet blir svullet, ömt eller smärtande. En mastit orsakad av bakterier beror på att hudbakterier, oftast stafylokocker, tagit sig in i bröstet via såriga bröstvårtor. Ofta ses en rodnad på en del av bröstet, och i allvarligare fall kan en bröstböld fylld med var bildas. A och O vid mastit är att försöka tömma brösten bättre, och här kan du få hjälp av barnmorska eller amningskunnig BVC-sköterska med råd och tips. Man kan även prova akupunktur, eller nässpray med Oxytocin för att dra ihop mjölkgångarna mer effektivt. Hjälper inte dessa råd tillräckligt kan man behöva lägga till antibiotikabehandling. Vid en bröstböld behöver man tömma bölden hos läkare. Amningskomplikationer, som till exempel bröstböld, kommer vi återkomma till här på bloggen och i vår podcast under hösten – det är värt ett helt eget avsnitt!
I BabyzPodcast kan du lyssna till vårt snack om POSTPARTUM INFEKTIONER – klicka HÄR för att komma till podden! Där ”nörden” dr Rebecka även bjuder på lite medicinhistoria…..jaa, hon gick liksom inte att stoppa ;-))