Kolik – Spädbarnskolik

Skrik och panik…Hjälp har min bebis kolik??

Här kommer kommer text från mig Annika Jerkfelt BVC-sjuksköterska och kolikbehandlare som även var gäst i poddavsnittet KOLIK…lyssna gärna för info och supertips!

Hur ska man veta om bebisen har fått kolik? Orkar man ens tänka tanken? Men då skriker väl bebisen hysteriskt hela tiden? Ja, jaaa alla bebisar skriker det är normalt sägs det. Man får bara härda ut… Det är nog bara lite kvällsoro eller ..?

Kvällsoro och spädbarnskolik går ofta hand i hand och ibland är det svårt att avgöra viket det faktiskt är. Kvällsoro är vanligt men kolik drabbar ca 10-15 % av alla beisar. För bebisar som är friska men ändå är missnöjd eller skriker mer än tre timmar totalt per dygn minst tre dagar i veckan, kallar vi det eller rättare sagt diagnostiserar vi det som spädbarnskolik. Vi som kan ställa diagnos är specialister på barn dvs BVC-sjuksköterskor, barnmorskor eller läkare med erfarenhet av barn.

Har du hört att koliken beror på ”omogna tarmar”? Vad betyder det i så fall? Under fosterstadiet behöver tarmarna inte ta hand om särskilt mycket mat egentligen, bara lite fostervatten som bebisen sväljer. När bebisen väl är född ska tarmarna helt plötsligt ta hand om mängder med mat- mjölk och näringen, vätska som ska passera tarmväggen till blodbanan. Bara restprodukterna ska vidare ner till slutstationen och bajsas ut. När man säger att tarmarna är omogna har de helt enkelt ännu inte riktigt synkat ihop sig varken vad gäller genomsläpplighet eller I rörelsemönster. Bebisen får magknip och ibland stannar knipet kvar längre och vid vissa tillfällen kan kolikkramperna liknas vid smärtsamma tarmvred. Man förstår verkligen att bebisarna får ont och skriker!

Det forskas på tarmfloran alltmer och det är nu allmänt känt att såsom magen och tarmfloran mår så mår människan. Det är bra med många olika tarmbakterier och när bebisen föds via vaginalkanalen får de automatiskt en bra start på tarmflore-uppbyggnaden. Dock tar det upp till tre år innan bebisen har fått sin tarmflora I toppform. Har bebisen eller mamman fått antibiotika kan en rubbning I tarmfloran skett och då kan det vara bra att tillföra probiotika, tex Sempers magdroppar som innehåller Lactobacillus Reuteri. Det finns flera olika varianter av probiotika för bebisar och man kan testa de som rekommenderas på apotek.

Smärta och skrik signalerar fara för oss och därför ökas halterna av adrenalin för att vi ska kunna fly eller fäkta, avvärja faran. Bebisen spänner sig och blir antingen stel som en pinne och böjer sej bakåt som en sprättbåge eller så sparkar bebisen med benen och drar upp dem mot magen. De blir rädda för smärtan och sina egna skrik och då ökar halten adrenlin ännu mer. Den onda cirkeln är igång och svår att lindra.

Vi vill istället ökad halten av det fantastiska hormonet oxytocin, kroppens egna måbra-hormon. Det kallas kärlekshormonet och när det flödar så smärtlindrar det samt lugnar och läker. Hud mot hud  är ett sätt att öka oxytocinet. Det finns många sätt att öka mängden både hos bebis och föräldrar.

En femtedel av bebisarna med koliksymtom blir av med koliken om de får mjölkproteinfri diet. Om mamman ammar behöver hon vara helt mjölkfri i fem dygn, då har man oftast fått svaret på om det kan vara anledningen. Laktosfritt räcker inte utan mamma behöver äta havrebaserade ersättningsprodukter. Om bebisen äter mjölkersättning är det bra att testa mjölkfri ersättning. Vilket ibland kan tillhandahållas som prov från BVC.

Sedan 80-talet har barnmorskor erbjudit akupunktur som en behandling mot kolik. Marianne Reinthal och Kajsa Landgren är verkliga föregångare som båda skrivit flera artiklar i ämnet. Min mentor var Johanna Sedeborn som arbetar i Göteborg och det var hos henne jag gick utbildning under år 2017. Sedan dess har även jag som BVC-sjuksköterska behandlat bebisar som drabbats av kolik med kolikakupunktur. Nu driver jag en mottagning i Kungsbacka söder om Göteborg där jag tar emot familjer och ger dem stöd, råd och kolikbehandling med bl.a. kolikakupunktur, du kan nå mig via instagram och facebook – @kolikakuten!

På @babyzpodcast instagram finns frågor och svar sparade i höjdpunkter, kolla in även där.

Önskar dig all lycka med din bebis, och glöm inte – kolik försvinner!!

Bästa Hälsningar

Annika

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar