Vena Cava Syndrom

Har du under din graviditet märkt att du mår konstigt när du ligger på rygg? Att du blir yr, mår illa, får hjärtklappning eller får svimningskänsla? Det kallas för Vena Cava Syndrom och beror på att den stora livmodern trycker på stora hålvenen, det blodkärl som för blod från kroppen tillbaka till hjärtat. Det här fenomenet är vanligast under den sista tredjedelen av graviditeten. Vena Cava (stora hålvenen) har tunna väggar och kan lätt tryckas ihop av tyngden från den gravida livmodern. Sker det minskar blodflödet tillbaka till hjärtat, det blir mindre blod att pumpa ut till lungorna för syresättning och mindre syresatt blod att sedan pumpa vidare ut i kroppen. Blodtrycket sjunker, och den mängd blod som hjärtat pumpar ut i kroppen kan minska med så mycket som en tredjedel. Kroppen är ju klok och den gravida brukar av ren instinkt vända sig till sidläge långt innan någon allvarlig syrebrist sker.

Du har kanske hört rekommendationen att gravida ska sova på sidan, och inte på rygg? Det rådet kom till efter en studie från Nya Zeeland 2017  (McCowan et al, PLoSOne) och en studie från Storbritannien 2018 (Heazell et al, BJOG) . Man visade i studierna att det fanns ett samband mellan att somna på rygg och risken för intrauterin fosterdöd (IUFD)efter graviditetsvecka 28. I studien från Nya Zeeland ökade risken 3,7 gånger, och i studien från Storbritannien ökade risken 2,3 gånger. Efter detta kom rekommendationen om att gravida ska somna liggande på sida (helst vänster sida), vända sig om de vaknar och upptäcker att de ligger på rygg, och också ligga på sidan under vila dagtid.

Det är viktigt att påpeka att risken för IUFD är väldigt låg även i ryggliggande, så bli inte orolig nu! Det är en naturlig del av sömnen att då och då hamna på rygg, men då brukar den gravida av ren reflex vända sig till sidläge när blodflödet tillbaka till hjärtat sjunker. När vi är vakna är vi lite sämre på att lyda kroppens reflexer, det är därför man ger rådet att lägga sig på sida innan man somnar och när man vaknar. Extra viktigt blir rådet om ryggläge för dig som har en särskilt tung livmoder, till exempel du som väntar tvillingar.

Ibland kan man bli tvungen att ligga på rygg en stund, vid ultraljudsundersökning eller hos tandläkaren till exempel. För att undvika Vena Cava Syndrom är det då smart att lägga en liten kudde, eller bara en ihoprullad tröja, under ryggens högra sida. Då tippar den tunga livmodern åt vänster sida och trycker inte längre på vena cava. Till vänster om vena cava löper aorta, stora kroppspulsådern. Det kärlet har tjocka muskelväggar och kan inte så lätt tryckas ihop av tyngden från livmodern.

När jag väntade mitt tredje barn hade jag en del del besvär med Vena Cava syndrom. Jag bar på en stor kille, med massor av fostervatten, och var själv rätt tunn på den tiden. Första gången jag märkte det var under en ultraljudsundersökning i vecka 24, jag svimmade på britsen och skrämde slag på min stackars arbetskollega som gjorde undersökningen! Efter det hade jag alltid med mig något att lägga under höger svank. Det här var flera år innan studierna kring sovläge och IUFD publicerades, så det fanns då inga rekommendationer om sovposition för gravida. Jag tyckte ändå att det föll sig rätt naturligt att ligga på sidan, jag kände nog av att ryggläge gjorde mig yr och snurrig. Och med den enorma mage jag hade så var det hur som helst omöjligt att vända sig i sängen utan assistans – jag låg parkerad i högervänt fosterläge hela nätterna!

Sov gott, och vila skönt – på sidan!

/ Rebecka gynekolog

 

Länkar till de omnämnda studierna:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28609468

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.14967

 

Bild lånad från ctgutbildning.se

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar