Gravidpilates

Idag släpper vi ett podavsnitt (som du kan lyssna till HÄR) om Gravidpilates och Madde som inspirerar och guidar oss i avsnittet skriver så här:

Gravidpilates – ett säkert sätt att hålla sig stark under graviditeten och att förbereda för förlossningen.

Om du är van vid att träna hårt och funderar på hur du kan fortsätta hålla dig i form på ett säkert sätt under graviditeten är gravidpilates ett toppenalternativ.
Gravidpilates är en säker och effektiv träningsform för att stärka hela kroppen och skapa långa, graciösa muskler. Du får en starkare rumpa och mer tonade armar samtidigt som du jobbar på musklerna för din hållning; core och bäckenbottenmuskulatur. Att hålla dessa muskler flexibla och starka hjälper till vid förlossningen samt återhämtningen efteråt.
Kvinnor riskerar att få ont i ryggen och skador under graviditeteten på grund av den extra vikten graviditeten medför, vilken skapar förändringar i tyngdpunkten. Dessutom gör hormonet relaxin att en får rörligare och mer instabila ledband vilket även det kan leda till skador eller obehag vid hög belastning etc.

Gravidpilates lär dig att förbättra din styrka och kroppsmedvetenhet på ett säkert sätt för att förebygga skador och har även följande fördelar:

1) Ger dig starkare armar och rygg för att förbereda för att lyfta ditt barn samt framåtböjning vid t.ex. matning & blöjbyte.
2) Ger dig en känsla av kontroll av kroppen under den tiden då den förändras och kan kännas främmande.
3) Lär dig att lyssna på kroppen och att prioritera det du behöver för ditt välmående.
4) Förbättrar kontrollen av andningen under fysisk aktivitet vilket kan underlätta att hitta en lugn andning under förlossningen.
5) Snabbar på återgången till den träningsnivå du hade före graviditeten eftersom du kan fortsätta träna under mer eller mindre hela graviditeten fram till förlossningen.
6) Stärker och ger en mer flexibel bäckenbottenmuskulatur som hjälper att förebygga inkontinens under/efter graviditeten.
7) Mindre obehag på grund av de obalanser som ofta uppstår när kroppen anpassar sig för att göra plats för ditt växande barn. Pilates bidrar till att stärka upp stabiliserande musklerna i både höfterna och bäckenet!
8) Bidrar till en bra hållning, en stark rumpa och bättre medvetenhet för att förhindra spänningar och obalans i hela kroppen.
9) Lugn och ro i kropp och själ och förmågan att släppa taget och lita på styrkan du har i din kropp.

Gravidpilates skiljer sig från normal Pilates på många sätt då många klassiska pilatesövningar bör undvikas under graviditeten. Det är därmed viktigt att du följer ett program som är anpassat för just dig som gravid. Bäst är att starta med Pilates redan innan graviditeten men
om du är van vid att träna innan kan du starta under första trimestern av graviditeten. För att sätta igång behöver du enbart en Pilates eller Yoga matta och tillgång till internet för online-programmet på Fit Body Fresh Mind eller en utbildad pilatesinstruktör med specialisering i Gravid Pilates. Med online-programmet kan du träna när som helst i ditt eget hem och de olika klasserna har olika längd och intensitet.
Oavsett träningsform så är det viktigt att lyssna till din kropp under graviditeten och att inte göra någon övning som inte känns bekväm. Det ska aldrig göra ont, utan alla rörelser och aktiviteter är till för dig och för att din kropp ska må bra under den stora påfrestning som en graviditet medför. Vi rekommenderar också alltid att ha nära kontakt med din barnmorska/läkare för att säkerställa att träning är säkert just i ditt specifika fall. Finns det indikationer från din läkare att träning inte är lämpligt så försök istället fokusera på andning, meditation och avslappning! Även dessa är viktiga verktyg inför en förlossning (och även för livet i stort!).
Rekommendationen är 3-4 pass i veckan. Så häng på!

Bästa pilateshälsningar Madde

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar