Så får du barn att äta mer grönsaker – Ny forskning

Grönt är skönt eller….. men att få barn att tycka om och äta grönsaker kan vara en utmaning för många föräldrar. Men nu har ny forskning från Umeå universitet kartlagt flera strategier som kan användas för att framgångsrikt få i dem små mer grönt. Enligt studien så äter bebisar som tidigt får prova frukt och grönsaker mer grönt när de är upp till 18 månader gamla. 

Tips på att få dina barn att äta mer grönsaker:

  1. Låt barnen vara med i köket för att känna. klämma och smaka
  2. Servera i separata skålar med grönsaker
  3. Ät tillsammans minst en gång om dagen
  4. Var en förebild – ät även du grönsaker
  5. Variera sättet att äta grönsaker på

I studien deltog totalt 232 barn där 125 av dem fick äta nordisk kost, rik på grönsaker, rotfrukt, bär och frukt, samt med 30 procent mindre protein. Barnen i kontrollgruppen åt mat enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Vi såg en påtaglig skillnad mellan de två grupperna, framförallt grönsaker och rotfrukter åt studiegruppen mycket mer av. Det visar att det går att göra de här ganska okomplicerade smakexponeringarna och att man kan få barn att äta mer frukt och grönt, säger Torbjörn Lind, universitetslektor och överläkare vid Umeå universitet, som handlett studien.

Enligt Torbjörn så är barn som är mellan 4-12 månader mer mottagliga för smaker. Medan ett barn som är ett till ett och ett halv år däremot kan bli väldigt skeptiska till nya smaker och hellre äter sådant som de är vana vid.

Om man är förälder till äldre barn ska man inte heller tänka att det är för sent. Det gäller att exponeras för nya smaker upprepade gånger för att lära sig att tycka om dem.

– Vi fokuserade mycket på bittra och sura smaker från Norden. Det är ofta inte det man introducerar. Söt smak har vi redan utvecklat i fosterstadiet, så det behöver vi inte träna på. När barnet är mellan fyra månader upp till ett år är hjärnan mottaglig för de smakerna, säger Ulrica Johansson, dietist och forskare vid Umeå universitet.

Läs mer om den nya forskningen här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ny-studie-sa-far-du-barn-att-ata-mer-gronsaker

https://www.svd.se/studie-sa-lar-du-barn-att-ata-gronsaker

GroGro är företaget som vi varit i kontakt med för ett poddavsitt eftersom de, liksom vi vill förbättra kostvanor hos de yngre och tillverkar därför själva ärlig, omsorgsfull och näringsrik mat.

Malin Bruset är själen bakom GroGro och efter två barn, publicering av barnmatbok och hållit flera föräldrakurser om hur du tillagar din egen barnmat började Malin (näringsterapeut) inse en sak. Det alla ville ha och behövde var färsk, högkvalitativ barnmat som var färdig att serveras. Barnmaten från butikshyllorna var oftast äldre än hennes eget barn. Det var helt enkelt inte bra nog och det fanns inga andra alternativ. Så sagt och gjort och här börjar nu en ny tid med att lansera kvalitativa och näringsriktiga matprodukter till våra minsta. Det var helt enkelt inte bra nog och det fanns inga andra alternativ.

Så vi önskar dig och ditt barn en grön och skön dag!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar