Hudbristning – Striae – Tigerränder

Hudbristningar, eller striae som det kallas på latin, beror vanligen på att huden inte hunnit med att växa i den takt som underliggande vävnad har gjort. Det finns också en hormonell komponent i utvecklingen av striae. Det är vanligt under graviditet, i puberteten, vid kraftig viktuppgång eller vid långvarig behandling med kortison. Det första tecknet på striae brukar vara asymmetriska röda eller rödlila streck. Ofta kan det klia lite i anslutning till hudbristningarna, eller att huden känns lite öm eller skör. Vanliga lokalisationer är buk, bröst, höfter och skinkor.

Vem som helst kan drabbas av striae under graviditet, inte bara de med övervikt. Ofta rekommenderas gravida att förebygga hudbristningar genom att smörja in huden med mjukgörande kräm, och kakaosmör och sheasmör är de som sägs ha bäst effekt. Dock finns ingen säker evidens för att det har en skyddande effekt, eller minskar utvecklingen av hudbristning. Annat som föreslagits är oljor innehållande stora mängder E-vitamin, vitamin C-preparat eller AHA-syror; även dessa med bristfällig evidens. Retinoidpreparat lokalt har i studier visat ha effekt om det ges tidigt i förloppet, men de får inte användas under graviditet på grund av risk för fosterskadande effekter.

Hudbristningarna brukar blekna och minska med åren, och hos många försvinna nästan helt. För de som har kvarvarande mycket tydliga eller kosmetiskt störande striae erbjuder många privata kliniker olika typer av laserbehandling. Läs på ordentligt om olika metoder innan du påbörjar en behandling, och läs klinikens recensioner och omdömen så du kan känna dig trygg med ditt beslut.

Min (Rebeckas) yngste son brukar kalla mina striae för ”tigerränder”, och säga att det bara är mycket starka och modiga mammor som får sådana! Jag ser på mina striae med en helt annan acceptans och kärlek efter den fina komplimangen!

Andra säger – jag kallar mina ”strength marks” istället för stretch marks 😉

Så älska dina ”brister” och skavanker och var bär dem med stolthet!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar