Gravid & Lakrits

Internationella Lakritsdagen!
Grattis på Lakritsens dag…..
Men ta det lite försiktigt med mängderna om du är gravid. Lakrits och salmiak innehåller glycyrrhizinsyra (säg det fort fyra gånger om du kan!), vilket kan ge rubbad saltbalans, vätskeansamling (ödem), högt blodtryck och huvudvärk. Symtomen liknar alltså de man får vid havandeskapsförgiftning.
Livsmedelsverket rekommenderar att man under graviditet får i sig max 100 mg glycyrrhizinsyra per dag, vilket motsvarar 50 g av vanligt lakritsgodis i affären. Köper man lite mer exklusiv lakrits eller lakritsrot är koncentrationen högre, så då måste man dra ned mängden ytterligare. Mängderna står tyvärr sällan utskrivet i innehållsförteckningen, men mailar man tillverkaren ska de kunna svara på hur mycket glycyrrhizinsyra deras produkt innehåller.
Vad gäller amning så ät med måtta alltså motsvarande de max 50 mg per dag som är ok under graviditet. Lakrits i stora doser kan hämma bröstmjölksproduktionen och ge reaktioner hos barnet i form av oro, huvudvärk och irritabilitet.
Tittar man åt landet öster om oss, Finland så rekommenderar finska myndigheter att man enbart äter lakrits någon enstaka gång. Rekommendationerna skiljer sig alltså åt och är i vissa länder striktare.
……så inte BIG NO NO men ät med försiktighet!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar