Klåda i underlivet?

Vi har pratat om det tidigare men tar det igen…..

Det kan klia, svida och vara obehagligt men det är ofarligt. Svampinfektioner är mycket vanligt, tre av fyra kvinnor drabbas någon gång i livet. Riskfaktorer för att få svampinfektion i underlivet är framför allt antibiotikakurer och felaktig intimvård. Likaså att tvätta underlivet med tvål, ta bort behåringen, alltid bära trosskydd/binda eller tajta kläder. Andra riskfaktorer är diabetes, behandling med cellgifter eller läkemedel som påverkar immunförsvaret, eksem, graviditet och stress (fy för stress). Som tur är går svampinfektionen för det mesta över av sig själv eller med receptfria läkemedel. Men ibland är det svårare att få bukt på och då finns hjälp att få, så kolla dig hellre än att gå och ha det jobbigt.

Under graviditet kan svampinfektioner ibland bli ett bekymmer. På grund av den ökade produktionen av framförallt östrogen blir miljön i slidan mer sur, vilket är kroppens sätt att öka skyddet  mot bakterieinfektioner. Men tyvärr blir den sura miljön en ökad risk för att få en svampinfektion. Eftersom det är så lätt att få svampinfektion under graviditet blir en god intimhälsa ännu viktigare. Det är också lite lurigare att behandla under graviditet, eftersom de flesta läkemedel mot svamp inte är beprövade eller rekommenderade under graviditet.

Vi har tidigare spelat in poddavsnitt med både svampinfektion och bakteriell vaginos – BV som du hittar till genom att klicka på länkar längst ner på sidan. 

Kvinnohälsa är ett område som traditionellt är förbisett inom forskningen, läkemedelsindustrin och vården. Av den anledningen behöver vi därför börja lyfta och prata mer om kvinnohälsa men också agera. Där kan digitalisering, e-hälsa och självprovtagning vara kraftfulla verktyg för att göra vården mer jämlik och som även kan göra det lättare för kvinnor att ta kontroll över sin hälsa. Ett exempel är vaginal hälsa, ett ämne som det inte pratas tillräckligt mycket om. T ex bakteriell vaginos är vanligt bland kvinnor och drabbar mellan var femte till var tionde kvinna, som har mens. Symptomen är besvärande och det kan vara svårt att skilja dem från Candida (svamp i underlivet).
Vi moderna människor efterfrågar ett högt tempo, säkrare vård och ett smidigt system. Och vår samarbetspartner Dynamic Code har utvecklat flertal självprovtagningskit som effektiviserar hela vårdkedjan och ger dig tillgång till test, diagnos och behandling på bara några dagar.

Som sagt, vi moderna människor ställer krav på en modern och digitaliserad vård som ger oss kvinnor makt över vår hälsa. Det är något som kan höja livskvaliteten och vi ser idag kvinnor värdesätter snabb och medicinsk säker hjälp för problem som svampinfektion eller bakteriell vaginos och där Dynamic Code hjälper dig hela vägen från provsvar till läkarbesök Bra va!?

Är du gravid och har BV, ja då är det extra viktigt att du kontaktar din barnmorskemottagning då BV kan leda till förtidig födsel och låg födelsevikt hos barnet.

Så här funkar självprovtagningskit:
1. Beställ enkelt online
2. Ta provet hemma
3. Skicka tillbaka 
4. Hämta ditt svar online
5. Du slussas vidare till digital vårdgivare som hjälper dig med diagnos och e-recept
Lyssna HÄR till poddavsnittet om svampinfektion i underlivet
Lyssna HÄR till poddavsnittet om BV – bakteriell vaginos
För mer information och beställning av självprovtagningskit klicka in dig HÄR till Dynamic Codes hemsida

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar