Hudpigmentering under graviditet – LINEA NIGRA

Många kvinnor märker under sin graviditet att de får en ökad pigmentering i huden. Huden kring bröstvårtorna, i armhålorna och i underlivet blir mörkare. Nedanför naveln kan kvinnan få en mörk linje som sträcker sig ned mot blygdbenet, den så kallade linea nigra. Den ökade pigmenteringen är oftast mest märkbar hos kvinnor som har en mörkare hudtyp, och mer än 50 procent av de kvinnorna får även ökad pigmentering i ansiktet under graviditeten. Pigmenterade ”födelsemärken” blir ofta mörkare eller lite större under graviditeten. Någon ökad risk för att dessa födelsemärken ska utvecklas till hudcancer finns dock inte.

Melasma är en diffus och något fläckig form av hudpigmentering i ansiktet under graviditet, och ses hos så många som 2/3 av gravida! Ökad produktion av östrogen, progesteron och melanocytstimulerande hormon leder till den ökade pigmenteringen, och solexponering kan ofta förvärra pigmenteringen.

Den ökade pigmenteringen försvinner hos de allra flesta helt efter graviditeten, men det kan ta lite tid. Just pigmentfläckarna i ansiktet tycks vara svårast att bli av med, så tänk på att använda en kräm med högre solskyddsfaktor när du vistas i solen under graviditeten. Skuggläge och solhatt är inte fel det heller…

Många tror att man kan bestämma kön utifrån linjen, vad tror du!?

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar