Urinvägsinfektion – UVI

Har du haft urinvägsinfektion någon gång?

Det svider när du kissar, du får springa på toa varenda timme, kanske till och med kliva upp på natten för att kissa och efter blåstömningen gör det ont en lång stund. De flesta kvinnor får urinvägsinfektion (UVI) någon gång i livet, men en del kvinnor har besvär med återkommande urinvägsinfektioner, det vill säga fyra eller fler UVI:er per år.

Carina och jag intervjuade professor Daniel Altman om just upprepade UVI:er och om ett tillstånd som kallas uretrasmärtsyndrom.  Professor Daniel Altman är specialist i gynekologi och obstetrik, arbetar främst med urogynekologi och är en mycket uppskattad föreläsare, författare och forskare. Han arbetar på Stockholms Urogynmottagning i Solna, tillsammans med andra urogynekologer, urologer och uroterapeuter.

Kvinnor har lättare att drabbas av UVI än män, och en av förklaringarna är att kvinnans urinrör bara är 4 cm långt, att jämföra med mannens som mäter cirka 20 cm. Hos en kvinna ligger också ändtarmsöppning, mellangård, slida och urinrör så nära varandra att det är lätt för hudbakterier och tarmbakterier att smita in i urinrör och urinblåsa. En annan faktor som påverkar risken för UVI är östrogennivåerna i olika faser i livet. Hos kvinnor i och kring klimakterieålder är östrogenproduktionen låg, vilket gör slemhinnan i urinröret tunn och mer mottaglig för infektion. Professor Daniel Altman talade också om genetik och ärftlighet, då man ofta hör kvinnor med upprepade UVI:er beskriva att deras mammor haft samma besvär. Defekter i immunförsvaret, vilket ofta är ärftligt, påverkar också vår risk att få infektioner.

Den allra största riskfaktorn för att få en UVI är att alldeles nyligen haft en UVI! Slemhinnan i urinrör och urinblåsa är fortfarande påverkad och försvagad av den tidigare infektionen, och har svårare att stå emot ett nytt ”anfall” från bakterier. För många kvinnor kan det också finnas ”triggers”, det vill säga utlösande faktorer eller händelser som ökar risken att få en UVI, här nämnde professor Altman särskilt samlag, kalla bad, cykeltur och ridning.

Vad ska man då göra om man får upprepade UVI:er? I första hand bör man vända sig till sin vårdcentral. Grundutredningen där består i urinprov, urinodling, uteslutande av bakomliggande sjukdomar som till exempel njursten, diabetes. Att ta prov för att utesluta sexuellt överförbara infektioner är också något som ska ingå. När grundutredningen är gjord, utan att man kunnat hitta någon förklaring till de täta urinvägsinfektionerna, kan läkaren på vårdcentralen skicka en remiss till urolog eller gynekolog. Den vidare utredningen då blir gynekologisk undersökning och ofta en cystoskopi, där man med ett tunt rör kopplad till en kamera kan undersöka urinblåsans insida.

Behandlingen vid upprepade UVI:er är fokuserad på att förebygga ny infektion. Att utesluta de triggers som går att utesluta är ett första steg, men en trigger som omslutande samlag kan man ju inte förväntas sluta med! Den förebyggande behandling som rekommenderas i första hand är långtidsbehandling med låg dos antibiotika, en tablett varje kväll i 3 till 4 månader. Ett annat alternativ är Hiprex®, vilket innehåller den aktiva substansen i tranbär, och som vid långtidsbehandling bildar som en slags skyddande film över urinblåsans yta, och gör det svårare för bakterierna att få fäste. Ibland väljer man i stället att bara ge antibiotika som en enkel stötdos efter en trigger som samlag eller bad.  För kvinnor med låga östrogennivåer är lokal östrogenbehandling en mycket viktig del av det förebyggande skyddet.

Vi frågade också professor Altman om uretrit, eller uretrasmärtsyndrom som det numera oftast kallas. Det är ett tillstånd med smärta kring urinröret, känsla av UVI utan påvisbara bakterier i urinen, sveda vid kissning, trängningar och så vidare. Det är ett otillräckligt studerat tillstånd, där orsaken inte helt är klarlagd. Man tror idag att det handlar om en inflammation, där en tidigare UVI har startat en reaktion i slemhinnan i urinröret, och trots att bakterieinfektionen läkt ut, pågår fortfarande en inflammation i slemhinnan med smärta, svullnad och eventuell rodnad. För uretrasmärtsyndrom finns ingen exakt ”kokbok” för hur det ska behandlas, det blir alltid en individuell bedömning beroende på vilken kvinna man som läkare har framför sig. Det kan bli tal om antiinflammatoriska läkemedel, smärtstillande läkemedel, behandling för överspänd bäckenbottenmuskulatur, lokal behandling i urinröret med vidgning, kortison och antibiotika.

Professor Altman talade också en hel del om hur stress, livsstil, depression och olika smärttillstånd påverkar såväl risken att få upprepade UVI:er som uretrasmärtsyndrom. En kvinna som hela tiden har en pågående smärta eller stress får ju också en påverkan på kortisol och andra stresshormoner, vilka i sin tur påverkar immunförsvar och smärtuppfattning. Det är därför det är så viktigt att behandlingen blir multimodal, det vill säga en kombination av läkemedel, fysioterapi, aktivitet och vila, och att den utformas individuellt!

Gå gärna in på Babyzpodcast och lyssna på avsnittet om UVI och uretrit! Mycket mer information finner ni där, bland annat får vi svar på våra nyfikna frågor om huskurer, sura drycker och mystiska sittbad!………..och du får svar på om man ska kissa efter samlag (omslutande sex) för att undvika UVI ;-))

Vid pennan,
Rebecka Kaplan Sturk, gynekolog

BabyzPodcast avsnitt om UVI hittar du HÄR

Via länken HÄR kan du enkelt köpa ett säkert ”självprovtagningsset”

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar