Ta hand om ditt underliv!

Som gynekolog vet jag vikten av att ta hand om sitt underliv, så gör det du också. Huden och slemhinnan i vulva är mycket känslig så det är viktigt att undvika sånt som kan ge irritation och besvär, därför kommer här några råd för bra vulvavård – intimvård:

TVÄTTA:

Att tvätta med tvål kan orsaka torr hud och klåda. Använd därför ”tvättolja” eller vanlig vegetabilisk olja (ej mineralolja), det återfuktar, mjukgör samtidigt som oljan löser smuts och fett och rengör milt.

Att tvätta för ofta kan också ge eller förvärra besvär, så tvätta endast en gång per dag. Om möjligt duscha hellre än att bada, vill du ändå bada, som t ex vid simning rekommenderas att före badet smörja på en kräm som är vattenavvisande (t ex vitt vaselin, Bepanthen, Inotyol). Använd inte bakteriedödande krämer eller geléer i underlivet, inte heller våtservetter/babyservetter. Undvik också att använda tvättsvamp eller tvättlappar.

Vid torkning, badda med en mjuk handduk. Jag rekommenderar också att du undviker daglig användning av binda eller trosskydd. Vid mens, överväg att använda menskopp istället för binda eller tampong.

KLÄDSEL:

Använd löst sittande underkläder i bomull eller silke hellre än syntetiska och färgade underkläder. Vita eller ljusa underkläder är att föredra då mörka textilier färgas med medel som kan orsaka allergier. Undvik kläder som tights, leggings, tajta jeans, strumbyxor, stringtrosor och cykelbyxor. Försök ha löst sittande kläder utan underkläder under. Dessutom är ett bra tips att sova utan underkläder.

Tvätta dina kläder, ffa dina underkläder med skonsamma tvättmedel samt undvik sköljmedel.

IRRITERANDE ÄMNEN:

Undvik tvål, duschkräm, skrubbkräm, skumbad, deodorant och våtservett i underlivet eftersom dessa ofta innehåller ämnen som irriterar hud och slemhinna. Var även försiktig med receptfria behandlingar då en del av dem kan förvärra eller förlänga besvären (t ex hudkrämer, örtkrämer, tea tree oil, aleo vera, krämer mot svamp mm). Rådfråga gärna läkare eller barnmorska.

Om du ofta kliar och river, håll naglarna kortklippta och undvik att bära nagellack.

MJUKGÖRANDE KRÄMER:

Mjukgörande krämer och salvor hjälper till att skydda hud och slemhinna och de finns att köpa receptfritt på apotek.

Att använda mjukgörandekräm även när du är besvärsfri gör att risken minskar för att du ska få tillbaka dina besvär. Det är viktigt att hitta en variant som du trivs med, om den första du provar inte lindrar dina besvär är det väl värt att prova en annan variant.

Förslag på mjukgörande behandling: Locobase Repair, Vitt Vaselin och olja som kokosolja, mandelolja eller olivolja.

Lycka till och ta som sagt hand om ditt underliv.

Gynekolog Rebecka Kaplan Sturk

 

Vill du veta mer om VULVAVÅRD – INTIMHÄLSA så kan du gärna lyssna på vårt poddavsnitt – BabyzPodcast genom att klicka på länken!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar