Asymetrisk huvudform – Jacob Liebermann Dietz

När vi träffade Jacob Liebermann Dietz, Arnold Liebermann Dietz pappa i avsnittet ”pappaliv” – BabyzPodcast pratade vi om att barns huvud så smart ”formar om sig” för att lättar få plats i bäckenet. Något som kan vara bra att veta innan barnet föds så att man inte blir förskräckt och tror att det är något fel.

Alltså många barn föds med lätt asymmetrisk huvudform. I vissa fall är det för att huvudet har tryckts ihop i den trånga förlossningskanalen vid födseln. Lyckligtvis är barnets huvud utformat för att klara ett sådant tryck. Skallbenen växer inte ihop förrän barnet är 15–18 månader gammalt. En skalle som inte är hopväxt medger den rörlighet av barnets huvud som behövs vid födseln. De mjuka områdena (fontanellerna), mellan de ännu inte hopvuxna skallbenen, ger även utrymme för hjärnans tillväxt. Faktum är att storleken på det nyfödda barnets hjärna fördubblas under de första 18 månaderna.

Vill du ha mer information – titta gärna in på netdoktor.se

BabyzPodcast kan du lyssna på faktaspäckade avsnitt om graviditet, förlossning, kvinnohälsa, nyfödda, barn mm mm – TUNE IN!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar