Vaginal atrofi

Sköra slemhinnor kan orsakas av olika anledningar det drabba kvinnor i alla åldrar och många lider i det tysta. Upp till 60% av alla kvinnor kommer att lida av symtom för vaginal atrofi någon gång under livet. Ofta i samband med klimakteriet. Du är alltså inte ensam! Men vad innebär vaginal atrofi egentligen?

Torra slemhinnor om man vill förenkla. Men om vi ska vara helt ärliga, så är besvären mer än bara sveda och klåda. Det innebär även problem i samlivet för vissa, och smärta vid urinering för en del. Besvären kan också dyka upp vid aktiviteter som cykling eller ridning

Det är vanligt att få någon eller flera av besvären under olika perioder i livet, då östrogenproduktionen påverkas och förändras. Vanligast är under klimakteriet, men du kan även uppleva symtom vid under stressade perioder, amning eller vid cancerbehandling.

De här besvären har en förmåga att påverka din livskvalitet negativt, det skaver både bokstavligt och emotionellt. Men det finns en lösning!

VagiVital aktivgel är en produkt som vi kan rekommendera, den har genomgått en multicenterstudie där hela 79% blev symptomfria eller signifikant mycket bättre. Vagivital är helt hormonfri men visade på samma effekt som en vaginalgel med hormoner. Dessutom är den receptfri och helt fri från fett vilket resulterar i att den inte kladdar.

Vill du veta mer om torra och sköra slemhinnor kan du lyssna på överläkare och docent i gynekologi Aino Finau Jonasson i BabyzPodcast eller surfa in på sidan VagiVital!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar