Vulvodyni – tidigare Vestibulit

Vulvodyni eller vestibulit är ett namn på samma sak; smärta i slidöppningen.

Men vi vill börja med att säga att hjälp finns så sök hjälp om du är drabbad!!

Vulvodyni drabbar framför allt yngre kvinnor från tonåren och upp till ca 25 års ålder. Exakt hur vanligt det är är osäkert men studier visar att ca 10-15% av kvinnor i 18-35 års ålder drabbas någon gång. Det förekommer men är ovanligt att kvinnor över 40 år har vulvodyni. Utan behandling brukar tillståndet självläka, fast det kan ta många år. Djupare samlagssmärta är inte vulodyni utan har andra orsaker.

Smärttillståndet kännetecknas av smärta vid beröring av slidöppningen – vestibulum. Exempelvis när man för in en tampong, har vaginalt samlag, känner med fingrar eller använder dildo. Vissa upplever även smärta av att cykla, rida eller ha för tighta kläder på sig och tillståndet kan vara mycket handikappande.

Det varierar mellan kvinnor hur mycket smärta man har. Vissa har smärta under och efter samlag medan andra känner smärta direkt vid kontakt med slidöppningen. Smärtan yttrar sig främst som en brännande känsla, som kan vara väldigt intensiv. Smärtan orsakar ofta att bäckenbottenmusklerna spänner sig för at skydda underlivet vilket i sig kan orsaka likt ett kramptillstånd i underlivet.

Varför vissa drabbas är inte helt klarlagt men som docent och överläkare Nina Bohm Starke beskriver i BabyzPodcast finns allt mer information genom studier. Så som upprepade svampinfektioner, alltså flera per år är en riskfaktor. Vaginala samlag när det gör ont riskerar att förvärra och permentera det hela. Torrhet i underlivet kan också försämra smärtan.

Behandlingen vid vulvodyni är bland annat individanpassade avslappningsövningar för bäckenbotten, smörjövningar med bedövande salvor av underlivet och stavträning i olika etapper. Akupunktur fungerar för vissa. Och många har även behov av samtalskontakt då tillståndet kan påverka den mentala hälsan. Smärtmodulerande mediciner kan ibland bli aktuellt.

Istället för tvål rekommenderas oljebaserade produkter och eftersom underlivet gillar fukt är det bra att smörja in det någon gång per dag. Slemhinnan är av samma typ som i munnen och där använder vi inte tvål. Hitta en produkt som passar dig, tips är babyolja, kokosolja, olivolja osv.

Docent och överläkare Nina Bohm Starke beskriver vidare i BabyzPodcast om att forskning pågår även med Botoxinjektioner som behandling i bäckenbotten för att minska smärtproblematiken.

Så ta hand om dig och ditt underliv……och vänta INTE – utan sök hjälp redan idag!

Jenni & Carina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar