”Bed in Bed” när du sover med ditt barn

Socialstyrelsen rekommenderar som vi tidigare skrivit om, att inte sova med nyfödda då risk för plötslig spädbarnsdöd kan öka. Även då risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS) är mycket liten.

Men vi vet att nästan en tredjedel ändå väljer att samsova, därför vill vi ge rådet till en så ”säker samsovning” som möjligt och det som kallas ”bed in bed”. Vår expert, docent och barnläkare Stefan Johansson och professor i barnmedicin Göran Wennergren, enligt tidningen Vi Föräldrar, är överens att när det inte går att avstå från samsovning, ja då är ett nest eller en bädd i sängen det bästa alternativet då man vill göra livet så enkelt som möjligt för sig som trött förälder.

Ett nest är en liten sovplats till bebisen som kan läggas i föräldrasängen. De studier som har legat till grund för Socialstyrelsens råd mot plötslig spädbarnsdöd har inte omfattat användning av babynest eller liknande, poängterar Göran Wennergren. Man vet alltså inte säkert vad som påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Men om man väljer att sova tillsammans med sitt barn då kan babynest är ett bra sätt att komma tillrätta med det som annars kan vara det problematiska med samsovning – att barnets andningsvägar på något sätt blir tilltäppta av föräldern, att det blir för varmt eller att ­barnet får täcket över sig.

Det är många föräldrar och BB-­avdelningar som ­använder babynest idag. Då kan man ha barnet mellan sig om man har en dubbelsäng, eller närmast väggen om man har en enkelsäng. Men man ska veta att eftersom babynest inte är utvärderade vet vi till exempel inte hur höga kanter de måste ha, men det nest som är ett av de mest testade på marknaden är av märket Sleepyhead.

Vi har tidigare rekommenderat att placeringen av nestet ska vara i kuddhöjd då risk för att föräldrars täcke skulle falla över barnet minskar. Att båda föräldrar är medvetna om att det finns ett barn i sängen. Barnet ska ha ryggläge och enbart ska ha en egen lättare filt samt övriga råd som Socialstyrelsen ger och som vi tidigare hänvisat till.

Att ha placera ett babynest i spjälsängen strax bredvid din säng är ett annat alternativ!

I BabyzPodcast kan du lyssna till avsnittet med docent och barnläkare dr Stefan Johansson där han pratar SAMSOVNING!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar