Samsovning med ditt nyfödda barn

Små barn behöver trygghet

Barn vill ha närhet och behöver mycket trygghet men är det säkert att samsova med sitt barn? Vår expert, docent och barnläkare dr Stefan Johansson berättar mer om vad forskning säger samt vad ”säker samsovning” innebär. Dr Stefan ger oss rekommendationer och tips. Allt för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd!

För att komma till BabyzPodcasts avsnitt om samsovning, klicka här SAMSOVNING.

Huruvida det är en bra idé att sova i samma säng som sin lilla baby är omdiskuterat. De flesta känner en stark instinkt att ha barnet nära och hud mot hud men finns det risker med att somna så?

Närheten är viktig samtidigt som man vill undvika att barnet kläms av de vuxna i sömnen. Socialstyrelsen rekommenderar att barn ska sova i egen säng tills de är minst tre månader gamla. Men om du ändå vill ha ditt nyfödda barn hos dig i sängen är det viktigt att barnet får en säker sovplats, exempelvis att barnet sover i ett babynest eller någon liknande konstruktion med kanter – en egen så kallad bed in bed. Det kallas säker samsovning.

Du bör tänka på följande vid samsovning:

• Barnet bör ha en egen sovplats med kanter i sängen ”bed in bed”, ett babynest och enbart en tunn filt.
• Madrassen ska vara fast.
• Sängen/nestet får inte bli för varm.
• Se till att barnets huvud inte kan hamna under era kuddar eller täcken.
• Se till att barnet inte kan trilla ur sängen, komma i kläm eller bli nedtryckt.
• Placera babynestet el korgen i kuddhöjd, för att på så sätt minimera ”överfallsrisken” och att barnet får ett varmt vuxentäcke på sig.
• Se till att barnet inte kan trilla ur sängen, komma i kläm eller bli nedtryckt.

Du bör alltid avstå från samsovning efter intag av alkohol, droger eller läkemedel så som sömntabletter samt vid extrem trötthet och rökning.

Socialstyrelsens råd till föräldrar är:

Genom att följa sex enkla råd kan plötslig spädbarnsdöd förebyggas:

 • Låt spädbarnet sova på rygg.
 • Avstå från nikotin.
 • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig.
 • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng.
 • Amma om det är möjligt.
 • Napp kan användas när barnet ska sova.

 

Fler avsnitt om allt som rör graviditet, förlossning och familjeliv hittar du på BabyzPodcast – in och lyssna!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

 1. Svara

  Sara

  maj 10, 2020

  Läkaren som intervjuas i podavsnittet nämner att forskningen som Socialstyrelsens råd om att undvika samsovning (de tre första månaderna) är solid. När jag själv (dubbel medicine master med god erfarenhet av att läsa och granska studier, om än ingen expert i ämnet samsovning) läst och granskat studien blir jag lite mer osäker. Man ska absolut informera men bör också lyfta problemet med att basera sina råd på en enda studie (förvisso en metaanalys) när det finns ytterligare forskning som visar något annat. Det minskar möjligheten för oss blivande föräldrar att ta ett informerat beslut.

  Andra forskare har nämligen ifrågasatt den studie Socialstyrelsen baserar sina råd på (Carpenterstudien) bl.a. då de tycks förvirra variabeln samsovning med dolda variabler (riskfaktorer) som egentligen orsakar den ökade risken för plötslig spädbarnsdöd— t.ex. överhettning och att cirkulera samma luft (t.ex. pga täcke över barnets ansikte och för varmt bäddmaterial). Det anses att forskarna inte adresserar dessa confounders i tillräckligt hög grad och drar förhastade slutsatser som inte stämmer överens med vad som funnits i annan forskning där man kontrollerat för dessa (nämns i länken nedan)– den visar inte på någon ökad risk för plötslig spädbarnsdöd vid samsovning. De nämner även andra problem med studien och forskarnas resonemang (se länken nedan). I ett nötskal är slutsatsen att det inte finns belägg för att påstå att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar med samsovning, givet att den sker säkert. Här kan man läsa mer om detta: http://evolutionaryparenting.com/press-release-carpenter/

  Tänkte att detta kanske kunde vara intressant fortsatt läsning för föräldrar som vill samsova och göra det så säkert som möjligt. Tycker ni diskuterar jättefint kring säker samsovning mot slutet av avsnittet. Kommer själv samsova med babynest baserat på vad jag lyckats läsa mig till!

Lämna en kommentar