Varför folsyratillskott?

DET ÄR BRA ATT BÖRJA MED FOLSYRATILLSKOTT REDAN NÄR MAN PLANER ATT BLI GRAVID
Folsyra eller folat som det heter i sin naturliga form är ett B-vitamin som behövs för att bilda nya celler, till exempel röda blodkroppar. I perioder när cellbildningen ökar, som när man är gravid behövs mer folat. Om halterna är låga innan graviditesvecka 12 ökar risken för tidiga missfall. Brist på folat kan också leda till blodbrist, oavsett om man är gravid eller inte.
Det finns en koppling mellan den blivande mammans folatnivåer och risken, även om risken är liten, för ryggmärgsbråck hos barnet.
Det är därför bra att börja med folsyratillskott redan när man planerar att bli gravid. Anledningen är att neuralröret, det som kommer att bli fostrets centrala nervsystem, anläggs under de första veckorna av graviditeten. Och för den proceduren krävs folat. Vi rekommenderar därför alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra per dag.
Var finns då folat? Jo, nästan all mat innehåller små mängder folat men de undersökningar som finns tyder på att kvinnor i Sverige i barnafödande ålder får i sig för lite, i genomsnitt runt hälften av rekommenderat dagligt intag. Följer man kostråden och äter mycket frukt, grönsaker och baljväxter, åtminstone 500 gram om dagen samt att man väljer fullkornsprodukter kan man komma upp i tillräckligt höga mängder genom maten. Ägg, nötter och yoghurt bidrar också.
Enligt livsmedelsverket så ger följande livsmedel cirka 50 mikrogram folat, alltså den naturliga formen av folsyra. Det motsvarar en tiondel av rekommenderat dagligt intag för gravida som är 500 mikrogram.
* 15 gram frysta gröna sojabönor
* 25 gram spenat
* 2-3 stycken brysselkål
* 50 gram broccoli
* 7-8 jordgubbar
* 1/2 avocado
* 1 stort ägg
* 1 dl kikärtor
* 1 dl valnötter
* 3,5 dl yogurt
Som förlossningsläkare och barnmorska kan vi rekommendera NATALBEN som kosttillskott eftersom det innehåller direkt aktiv folsyra med fördelen att den redan är i aktiv form och inte kräver någon omvandling i kropps, utan kan användas direkt. Det innebär att kvinnan kan vara säker på att hon kan utnyttja kolsyran fullt ut. Detta jämfört med andra kosttillskott som är inaktiva och måste metaboliseras i flera steg till aktiv form för att användas i kroppen.
Mer information om folsyra får du i BabyzPodcast av barnläkare dr Stefan Johansson.
Du som tänker bli eller är gravid, ta väl hand om dig!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar