CPAP – och akutbord för nyfödda

Ibland har nyfödda barn svårt att komma igång med en adekvat andning direkt efter födseln och kan därför behöva hjälp med CPAP (Continous Positive Airway Pressure). CPAP innebär att en mask sätts över mun och näsa på barnet, på så sätt får barnet andas mot ett kontinuerligt flöde som ger ett visst motstånd. Det blir alltså ett högre atmosfäriskt tryck i lungorna vilket gör att alveolerna, lungblåsorna inte faller ihop under utandning. Effekten blir att lungorna fylls med luft och resterande fostervatten pressas bort samt att barnet då får det lättare.
På varje förlossningsavdelning finns på nära håll ett så kallat ”akutbord” där det enkelt finns tillgång till CPAP, för barnets säkerhet. Detta underlättar inte bara att starta upp sin andning, det förhindrar även syrebrist!
 
Den 17/1 gästades vi av Alexander och Rebecka Kronlund i BabyzPodcast 54:de avsnitt, lyssna gärna på poddavsnitet där de berättar om hur det var när deras Frans-Alexander födds och pga navlelsträngen hårt runt halsen fick hjälp att komma igång med sin andning. Lyssna HÄR.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar