Graviditetsklåda – Hepatos

KLÅDA UNDER GRAVIDITET

Klåda under graviditet är vanligt och beror oftast på att huden förändras när magen töjs ut. Hormonerna som bildas under graviditeten kan också bidra till klåda. Men du kan också få klådan för att huden är torr, särskilt om du redan innan graviditeten har eksem eller allergi. Smörj då in huden med fuktbevarande kräm. Ibland kan det finnas andra orsaker till att du får klåda. Några gravida får en svår klåda som beror på att levern påverkas av graviditeten. Sådan klåda kallas hepatos, och du kan då behöva behandling och barnet kan behöva födas tidigare, men kom ihåg att hepatos är ovanligt.

HEPATOS (IPC)

Den besvärligare formen av klåda beror på att levern påverkas under graviditeten. I levern bildas det galla, den kommer sedan ner till tunntarmen och hjälper till att smälta maten. När du är gravid går det långsammare. Då kan det bli kvar för mycket galla i levern. Det gör att det blir för mycket gallsyror i blodet, vilket gör att det kliar.

Barnet kan bli påverkat om du har för mycket gallsyra i blodet. Det finns en ökad risk för att barnet föds för tidigt. 

Barnmorskan kontrollerar att du inte har för mycket gallsyra i blodet. Du kan få läkemedel om du har för mycket gallsyra i blodet. Läkemedlet gör så att levern kan bryta ner gallan, det lindrar klådan men barnet påverkas inte av läkemedlet. Om inte läkemedlet hjälper kan förlossningen behöva sättas igång. 

Hepatos är ovanlig men ofta ärftligt och kan också kallas för graviditetskolestas. Efter förlossningen kan det ta någon vecka innan klådan går över

Incidensen i Sverige är 1-1,5 procent. Risken att återinsjukna för omföderskor ligger på 40-70 procent. Tvillinggraviditet, gallstenssjukdom och tidigare leverpåverkan av läkemedel som till exempel hormonbehandling utgör en ökad risk. En trefaldig ökning av både gestationsdiabetes och preeklampsi, alltså ”havandeskapsförgiftning” ses hos gravida med ICP.

SYMTOM

Besvärande klåda, oftast mest uttalad i handflator och fotsulor. Beskrivs som djupt liggande klåda som tilltar nattetid med vanligtvis inga hudförändringar, förutom rivmärken. Klådan debuterar oftast i sista trimetern. I mer komplicerade fall förekommer ikterus, alltså att huden färgas gul.

UNDERSÖKNINGAR

För att kolla om du har fått den svårare klådan som kallas hepatos tar barnmorskan ett blodprov. Provet ska visa om du har för mycket gallsyror i blodet. Blodprovet är ett så kallat fasteprov, vilket betyder att du inte får äta eller dricka något innan provet. Därför brukar provet tas på morgonen innan du har ätit frukost.

BEHANDLING

Om det visar sig vara hepatos, får du läkemedlet Ursofalk utskrivet, det gör så att levern kan bryta ner gallan, och det lindrar klådan. Klådan kan även behandlas och kompletteras med antihistaminer, ett slags läkemedel som brukar användas vid allergier.

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar