SPINNING BABIES med Xana

Vi möter en fantastiska doulan Xana De Silva som tagit Spinning Babies till Sverige och då kallar det AKTV BABY.
Xana beskriver dessa enkla övningar så här, Aktiv Baby hjälper bebisen att lägga sig i optimal position, dvs i framstupa kronbjudning. Bäst är det om kvinnan och hennes partner gör övningarna redan under graviditeten så att bebisen i god tid innan förlossningen kan lägga sig i denna position. Men man kan även under förlossningen göra övningarna och de flesta bebisarna roterar då till framstupa kronbjudning. Aktiv Baby funkar, om den födande är bekväm med övningarna, under alla faser av förlossningen.  
 
Varför är barnets position viktig utifrån ett smärtperspektiv? Jo för att vi vet att det är mer smärtsamt att föda om bebisen ligger i vidöppen hjässbjudning. 83% av kvinnor behöver epidural om bebisen ligger i vidöppen hjässbjudning jämfört med 25% av kvinnor vars bebisar ligger i framstupa kronbjudning! (Lieberman, 2005)
 
Övningarna skapar en gynnsam balans i och mellan bäckenet, bäckenbottenmuskler, andra muskler i bäckenet, ligament som fäster i bäckenet samt i livmodern. På så sätt minskar risken för kejsarsnitt, sugklocka, bristningar, igångsättningar osv. Under graviditeten kan även problem med foglossning minska, stressrelaterade sammandragningar, ryggsmärtor, bäckensmärtor och inkontinens.

Lyssna på SPINNING AVSNITTET HÄR

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar