DOULA – för trygghet i födseln

EN DOULAS STÖD- EN TRYGGHET NÄR DU FÖDER

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder typ ”en kvinna som ger omvårdnad” eller ”hjälpkvinna”. Doulan har i andra kulturer och i andra tider varit en naturlig företeelse bland födande kvinnor, då barnmorskan ännu inte var uppfunnen eller där hon inte fanns att tillgå. Man samlade i stället byns kvinnor som hade erfarenhet av förlossning kring den födande för att ge trygghet, lugn och stöd. Idag kan det vara en vän, en syster eller en utbildad förlossningscoach.

Att föda sitt barn med stöd av en doula ska vara ett sätt att få extra stöd, omvårdnad och vägledning i födandet, för den födande kvinnan men också att stärka partnerns roll. Doulan arbetar aktivt för att alla kvinnor med partners skall kunna känna tilltro och bli respekterade för de önskemål man har inför sin förlossning, gentemot vården. Att få en positiv förlossningsupplevelse oavsett hur man föder är den absolut viktigaste starten på föräldraskapet.

En doula är i de flesta fall en kvinna som själv fött barn, hon har både kunskap och erfarenhet för att göra en förlossning så bra som den kan bli. Men hon tar inget medicinskt ansvar utan jobbar utifrån erfarenhet av förlossning med att påminna om och stötta med andningsmönster, avslappning, massage, förlossningsställningar, icke-medicinska smärtlindringsmetoder och för att hjälpa den födande i balans och till energi och rätt fokus. Med en doula närvarande under hela förlossningen spelar det mindre roll om personal byts ut enligt schema, eller om personalen inte har tid att hela tiden vara inne på rummet. Det är hon som många gånger står för tryggheten och kontinuiteten, och det är hon som guidar Er och ser till att ni gör det ni är bäst på – att föda ert barn!

Upplevelsen kommer att bli mer positiv om den födande får känna trygghet, fylld av sin egen kraft, om hon får vara mer närvarande och delaktig i sin förlossning samt bli sedd och respekterad i sina känslor och upplevelser.

ODIS är organisationen för doulor och förlossningspedagoger och som ger dig svar på många frågor samt har kontaktuppgifter till doulor över hela landet. Och du hittar de flesta uppgifter HÄR.

Här kommer ytterligare adresser till doulor:

www.doulagruppen.se

www.ostkustdoula.se

www.din-doula.se

www.fodmeddoula.se

www.doulorna.se

www.malinsmirakel.blogg.se 

Den vackra bilden är tagen av doulan och fotografen Tinna Björk Olafsdottir @tinnadoula

 

Du har väl inte missat vår BabyzPodcast

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar