Slemproppen skyddar din babyz

Slempropp vad är det?
Slempropp även kallad fibrinpropp (eller mucus plug på engelska), bildas redan i vecka 4 och finns kvar under hela graviditeten samt sitter som ett skydd runt livmodermunnen. Alltså i den nedersta delen av livmodern. Allt för att skydda barnet från bakterier och från stötar.

När lossnar slemproppen?
För det mesta lossnar den när sammandragningar börjat och livmoderhalsen börjat vidgat sig, men ibland kommer slemproppen redan flera veckor innan det, även om det är mer ovanligt. Slemproppen kan gå i omgångar där delar kommer ut, och den kan också återbildas. Att slemproppen går är alltså inte nödvändigtvis ett tecken på att förlossningen kommer starta, utan snarare att det närmar sig och att du bör vara redo. Därför finns det ingen anledning att ringa till eller åka in till förlossningen då den lossnar.

Hur ser slemproppen ut?
Slemproppen brukar beskrivas som ovan, likt en geléklump och är för det mesta transparang (genomskinlig), lätt gulfärgad eller beigeaktig i sin färg.
Får du en blödning i samband med slemproppen, eller om slemproppen är blodblandad är det normalt. Det kallas för en teckningsblödning som är ett tecken på att förlossningen snart kommer att starta.
Om däremot blödningen är kraftig ska du genast ta kontakt med förlossningen.

Ser man när slemproppen går?
Det inte alltid en synlig tjock geléklump utan för vissa är det mer likt en slemmig flytning.
Oavsett om man märker av den eller ej så kommer förlossningen starta när det är dags.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar