Bada med din Babyz!

Den underbara bilden är lånad av @birthcenterofnwa – Du kan föda i vatten, även i Sverige det har vi pratat många gånger om i vår BabyzPodcast, men lägg gärna grunden till avslappning redan i tidig graviditet.

Under graviditeten är behovet av avslappning och vila större än annars. De flesta blivande mammor trivs i vatten och kanske hänger det ihop med att den lilla bebisen ligger i vatten. Kanske finns också en återkoppling till när vi själva låg i livmodervattnet.

Den gravida kroppen känns härligt tyngdlös i vatten och det underlättar rörelser. Muskler som annars är spända får en chans att slappna av. Men inte bara kroppen slappnar av, ett bad gör att du också mentalt slappnar av. Tankarna flyter omkring liksom kroppen i ett härligt lugn och det blir en stund för viktig återhämtning.

Ett varmt bad tillför de så viktiga hormonerna endorfin, kroppens egen smärtlindring och oxytocin, det vi kallar för lugn och ro hormon. Värme i kombination med vattnets mjuka rörelser ger massage och bra smärtlindring helt utan bieffekter som dessutom får dig att känna tillit och trygghet.

Att bada samtidigt som handduschen används ger extra massage på de områden smärtan känns som mest, kanske i ljumskar eller på ryggen, och det blir på detta sätt ännu effektivare.

När du badar där hemma och njuter med babyzmagen kan du skämma bort dig med att enkelt fixa ett harmoniskt hemmaspa. Du kan lätt skapa rätt stämning med hjälp av dämpad belysning utbytt mot stearinljus, avslappnande lugn musik och lyxigt doftande badolja eller doftljus. Ta en badkudde eller en vikt handduk bakom nacken som hjälper dig att slappna av. Låt ögon och tanke bara vila, låt inget få störa.

Ligg kvar i timmar om du så önskar men tänk att ha med något gott och kallt att dricka för att kompensera vätskeförlusten. När du fått nog av badet tar du uppvärmda handdukar, torka dig och svep in dig. Smörj därefter in kroppen med en härligt doftande hudlotion.

Så njut av en skön stund med vattnets lugnande effekt och rörelser och du får på detta sätt välbehövlig energi och bebisen i magen kan njuta av en avslappnad mamma!!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar