Induktion – igångsättning av förlossningen

Idag släpper vi poddavsnittet som handlar om induktion, alltså igångsättning av förlossningen och ALLT du behöver veta om just det. Don´t miss it! Direktlänk finns i menyraden ovan.

Det är inte alltid förlossningen kommer igång av sig själv och det kan finnas flera anledningar till det. I dagens avsnitt får du veta om vilka medicinska  och humanitära skäl som ligger bakom, hur det partiskt går till och varför en igångsättning kan upplevas som mer smärtsam. Vi svara också på era frågor som ni postat på våra sociala medier.

Gör gärna som vår förlossningsläkare Karin prova med det ”hemsnickrade” först, kan ju mycket väl komma att funka! Värt att prova i alla fall………och ser man till färdknäppen så har den ju trevliga egenskaper utöver att den kan sätta fart på förlossningen, eller hur?

Vilka ”huskurer” finns då, jo här kommer några förslag även de för vissa kan kännas som hokus pokus och att det för dessa inte finns några vetenskapliga belägg, eller att de bevisligen fungerar:

-FÄRDKNÄPPEN – Att ha sex är kanske den vanligaste myten som ska få igång förlossningen. Anledningen till det är att när vi har sex eller får orgasm så flödar oxytocinet runt i vår kropp och det har en sammandragande effekt samt att du slappnar av. Hormonet i spermier heter prostaglandin, ämnet hjälper till att mjuka upp din livmodertapp så att den börjar bli tunnare och öppnas. Dock är mängden prostaglandin i mannens spermier otroligt liten men kan ha effekt.

-FÖRLOSSNINGSDRINKEN -den som vi tidigare skrivit om och som hemförlossningsbarnmorskorna ofta rekommenderar, här kommer receptet igen.

Receptet:

En liten flaska champagne/mousserande vin (alkoholfritt om så önskas)

1-3 msk mandelmjöl

20 ml Ricinolja

1,5 dl aprikospuré

Blanda, häll upp i snyggaste glaset och avnjut tillsammans med din partner och till härligt lugn musik!

-sätter kanske inte igång förlossningen, men det sägs att det kan påverka förlossningen och gör den kortare när den väl sätter igång. Börja med att dricka en kopp om dagen och öka sedan tills du dricker tre koppar om dagen. Var försiktig innan graviditetsvecka 35.

-ANNANAS -färsk annans sägs kunna sätta igång förlossningen eftersom den innehåller ett enzym som heter Bromelain, vilket kan förbereda och mjuka upp livmoderhalsen. Men det är stora mängder som behövs även här.

-DADLAR -läs tidigare inlägg HÄR

-HALLONBLADSTE – är ett viktigt och känt naturläkemedel att ta under graviditeten. Hallonbladste är ett enkelt och naturligt sätt att stödja din kropps förändringar under graviditeten. Det används inte för att starta en förlossning. Däremot kan det hjälpa till att stärka och förbereda livmodern under graviditeten och inför förlossningen och bidra till en snabbare läkning och mindre blödning efter förlossningen. Det sägs innehålla Oxytocin, det hormon, som frisätts naturligt i kroppen vid beröring och under förlossningen. Det har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen och motverkar stress. Börja tidigast i vecka 35.

De nyttiga vitaminer och mineraler som finns i röda hallonblad är:

– C-vitamin (hög koncentration)

– E-vitamin

– Kalcium och järn

– Mangan och magnesium

– Vitamin A

– Vitamin B-komplex

– Många mineralämnen inklusive fosfor och kalium

-STIMULERA BRÖSTVÅRTORNA -då frisätts lättare förlossningshormonet Oxytocin som kan bidra till sammandragningar. Gör så här: Massera hela bröstet eller bröstvårtor och vårtgården mellan fingrarna i ca 15 minuter. Upprepa gärna 3 gånger om dagen. Det ska inte göra ont. Du kan även använda bröstpump om det känns lättare.

-AKUPUNKTUR ELLER AKUPRESSUR -kan stimulera livmodern till att dra ihop sig, alltså ge dig sammandragningar. Akupressur kan man prova hemma, då ska man ska trycka på olika och speciella punkter. Eller varför inte prova akupunktur hos en utbildad barnmorska, sedan använda samma punkter hemma för akupressur. En barnmorska med lång erfarenhet av akupunktur inför och under graviditet är Marietta Thunström, du hittar Marietta på Stockholms Mobila Barnmorskor

-NATTLJUSOLJA kallas även för jättenattljusolja och kommer från växten nattljus. Oljan anses ha många goda egenskaper på till exempel kvinnor som vill komma igång med förlossning, för PMS och klimakteriebesvär.

Enligt The National Institutes of Health, innehåller nattljusoljan prostaglandiner och gamma-linolensyra, en typ av omega-6 fettsyror. Prostaglandiner mjukar upp livmoderhalsen så att den mognar och öppningsarbetet kan starta och livmodertappentappen utplånas. Prostaglandiner produceras även naturligt i kroppen i större mängder inför förlossningen. Användningen av nattljusolja har länge rekommenderats av barnmorskor runt om i världen. Oljan startar inte en förlossning i sig men kan hjälpa livmodertappen att att mogna snabbare. Detta hjälper barnets huvud att fixera sig i bäckenet och underlättar uppmjuknandet av tappen.
Instruktioner:
Vecka 36-38, ta 2 kapslar om dagen. Det kan hjälpa livmodertappen att långsamt mogna, men kommer inte få dig att gå in i en prematur förlossning. Du kan även massera mellangården med oljan så minskar du risken för bristning.
Från vecka 38 ökar du mängden kapslar till 3-4 styckenMinska dosen om du upplever illamående eller diarré, som är två vanliga biverkningar.
Vid sänggående för du in en kapsel i slidan. Din kroppsvärme löser upp kapseln och verkar lokalt under natten.

-SPIKMATTA -kan även den stimulera till frisättning av förlossningshormonet Oxytocin. Rekommenderas för dig som tidigare använt dig av spikmatta.

Du ska inte överanstränga dig i slutet av graviditeten. Springa i trappor och tvätta fönster är två myter som sägs sätta igång en förlossning. Om du känner dig pigg och ovanligt sugen på att tvätta fönster så gör det, men känner du dig trött (som man vanligtvis gör) så ta det lugnt och passa på att vila. Powernaps kan göra underverk, underskatta inte dem. Kanske kan du även gå på yoga, meditera eller njuta av Spa. Du kommer att behöva ALLA dina krafter när förlossningen väl startar. Det är fysiska och mentalamuskler som behövs, så se till att göra något som passar dig i stunden och passa på att vila så mycket du kan.

Glöm nu inte heller att ”huskurer ”och igångsättningar av alla dess slag är till för att starta igång då du är fullgången eller då läkare har bedömt att du skall sättas igång. Rådgör gärna med din barnmorska. Mor och barn skall alltså inte stressas om det inte är nödvändigt.

Lycka till på traven!

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

 1. Svara

  Erika

  juni 6, 2018

  Jag har en fundering. Har lyssnat på avsnittet, mycket intressant som vanligt. Jag fick mitt första barn för 10 månader sedan och hade en snabb förlossning. Hann vara på förlossningen i knappt två timmar, totalt. Från att vattnet gick hemma tog det hela ca fyra timmar. Tycker att jag hade en bra förlossning överlag, men har börjat fundera på hur det kommer gå nästa gång. Vi funderar på att skaffa barn rätt snart igen, och då har tankarna börjat komma – ”hur snabbt kommer det gå då”. Finns det skäl att bli igångsatt? Att få prata med en förlossningsläkare? Vad kan jag ”kräva”/be om inför nästa gång?

  Och en sak till… Gör gärna ett avsnitt om den (i många fall icke-befintliga) eftervården. Bjud in Mia Fernando, bakingbabies.se! Skulle bli ett superbra avsnitt!

  • Svara

   babyzblogg

   juni 6, 2018

   Hej Erika,

   Tack rara du, för mail och fina ord!
   Grattis till din baby och till att du är så starkt gjorde det så bra. Härlig att höra att att du har en bra upplevelse.
   Tycker absolut att du ska träffa någon att prata igenom din förlossning samt lägga upp en plan inför nästa. Det behöver inte betyda att du föder snabbare men kan ibland vara idé att sätta igång för en mer och bättre kontrollerad förlossning.

   Tack för tipset om att göra ett avsnitt om BB, alltså eftervård. Ska absolut kolla upp Mia Fernando!

   Allt gott och lycka till med nr 2.

   Många kramar
   Karin & Carina

Lämna en kommentar