Förlossningsvärk – sammandragning – kontraktion

Värk, sammandragning eller kontraktion är exakt samma sak för livmoderns fantastiska och kraftfulla arbete.

Livmodern – utherus, är kroppens största muskel och den har till syfte att under förlossningen öppna upp livmoderhalsen från 0 till 10 cm och få barnet att rotera och tränga ner genom förlossningskanalen, ner mot slidöppningen. Genom muskeltrådar drar livmodern ihop sig från dess högra hörn och som snabbt sprider sig neråt med en hastighet av ungefär två centimeter i sekunden. Vid varje värk förkortas muskeltrådarna i livmodern något och barnet pressas neråt i förlossningskanalen.

Förvärkar kallas de värkar som du har en tid, ofta flera veckor innan förlossningen och som tränar sig inför det kommande stora värkarbetet. Dessa sammandragningar hjälper också barnet att ställa in sig rätt med huvudet neråt för att slutligen fixeras i bäckenets övre del. Du kan känna dessa förvärkar med att magen blir hård och spänd och för vissa kan de liknas vid kraftig menssmärta.

Värken kan liknas med en våg – en vågrörelse som i aktiv fas varar från början till dess slut mellan 30-90 sekunder, och som alltid efter varje värk tar en paus en välförtjänt återhämtning för mor och barn. Det är därför viktigt att mellan värkarna tanka positiv energi.

Hur känns en värk?

Det kan vara svårt att föreställa sig hur just du kommer att reagera på kraften och smärtan när du skall föda. Men det hjälper att vara förberedd. Många kvinnor beskriver att sammandragningen inte har något att göra med förlossningen i aktiv fas, utan här tolkas det som värkar – inte för inte kallas det för värkar. Kraftiga, intensiva, smärtsamma värkar. Det kan kännas som ett brett band som spänns åt runt magen och smärtan strålar ut i ryggen, i ljumskarna, i bäckenet, faktiskt i hela kroppen.

Oavsett hur du upplever värkarna så är det för kroppen ingen fara, den är skapt för det och det är till och med normalt oavsett styrka. Vad som än händer så är det en relativt sett kort tid som vi jobbar  i värkarbete för födseln och det kommer att bli bra, och i slutänden är det förstås värt det. För som belöning kommer en fantastisk bebis!!!

När ska jag då åka in till förlossning?

Jo, när värkarna kommer regelbundet ca 3-5 värkar på 10 minuter (varje 10 minuters period), de håller i sig 30-90 sekunder och du måste ”stanna” upp för att ta dig igenom värken. Oftast kan du vara hemma många timmar med din partner och tillsammans hantera värkarbetet med hjälp av djupandning, avslappning, mindfulness, bad eller andra värdefulla metoder. Om du känner dig osäker så finns vi barnmorskor på förlossningen för dig så ring och konferera med oss! Glöm dock inte bort att oavsett kraft så arbetar värkarna för något gott och de är inte farliga för dig eller barnet. Tro på dig själv och lycka till du starka kvinna!!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar