Laktat – Mjölksyraprov under födseln

Ni är många som undrar vad laktat betyder och om/varför ett sånt prov måste tas under förlossningen, så här kommer information, håll till godo!

Ibland tas ett prov från barnets blod för att analysera halten mjölksyra, alltså det vi även kallar laktat. Ett normalt laktat ger information om att barnet mår bra och ett förhöjt laktat påvisar viss stress hos barnet och att en födsel bör vara nära.

Ett laktatprov är ett blodprov som mäter mjölksyrehalten i barnets blod för att se om barnet får tillräckligt med syre under förlossningen. Ibland kan läkaren välja att ta ett laktatprov på barnet för att få en bättre bild av hur barnet mår just då än vad CTG ger. Det är alltså ett komplement för att se hur barnet mår då det är ett avvikande eller patologiskt CTG.

Laktatprovet tas ungefär som stick-i-fingret -proverna som barnmorskan gör på mödravården. Mamma får ligga i ryggläge med benen i benstöd för att man på bästa sätt ska kunna komma åt. Provet tas sedan från barnets huvud, vilket är det enda stället på barnet som man kommer åt under förlossningen. Läkaren (som är den som oftast tar provet) använder ett särskilt instrument, ett så kallat amnioskop, vilket ser ut som ett metallrör som förs in i slidan och hålls på plats mot barnets huvud. Man behöver se ordentligt, torka torrt barnets huvud och göra ett litet stick för att få en eller ett par droppar blod. Provet är inte farligt varken för mamma eller barnet och analysen tar totalt 1-2 minuter att få svar på. Svaret avgör sedan vidare handläggning och åtgärder för fortsatt förlossning.

Viktigt att veta är att provet enbart är ger en ögonblicksbild om hur barnet mår och kan ibland behöva tas om på nytt.

Lite bakgrund…..

Laktat är ett av de energisubstrat som vi har i kroppen. Förutom laktat har vi ATP-PCr, glukos/glykogen, triglycerider/fettsyror, proteiner/aminosyror och ketoner.

Laktat, alltså mjölksyra finns i vår kropp under ansträngda lägen men enbart under en kort stund. Mjölksyran är en instabil syra som bildas som en biprodukt vid den anaeroba (icke syrekrävande) energiomsättningen. För att det ska kallas mjölksyra måste pH ligga på 3,86 eller lägre. Detta är dubbelt så surt än vad som är normalt i vår kropp och blir så mjölksyra.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar