Kolostrum – den första mjölken

Kolostrum – den första mjölken
Råmjölk eller kolostrum bildas i slutet av graviditeten och under de första tre till fem dagarna efter förlossningen. Denna första mjölk är extra betydelsefull för det nyfödda barnet då den innehåller perfekta näringsämnen och immunglobuliner. Råmjölken skyddar på detta sätt barnet från infektioner.

Råmjölken innehåller vitaminerna A och E samt mer mineraler än den så kallade mogna bröstmjölken. Det finns även höga halter av infektionshämmande proteiner till exempel IgA-antikroppar och laktoferrin i råmjölk. Även små mängder av råmjölk (mellan 10 -100 ml /dag) bidrar till att förhindra infektioner hos det nyfödda barnet. Den gula färgen på råmjölken beror på den höga halten av betakaroten, ett förstadium till vitamin A. I råmjölk finns även hormoner och tillväxtfaktorer. Halten av fett och laktos är lägre än i mogen bröstmjölk.

Så även om du inte tänkt amma så kan denna innehållsrika mjölk vara viktig för barntet. Du kan prova att ”handmjölka” och ge droppar på sked.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar