Sen Avnavling vid kejsarsnitt

När vår barnmorska Carina är med på kejsarsnittsfödsel, så har hon länge jobbat för en så kallad SEN AVNAVLING. Det betyder att Carina tar emot det lilla barnet vid operationen men även moderkakan med intakt navelsträng. Barnet läggs (om möjligt och som oftast) direkt på mors bröst för oxytocinboost. Moderkakan får hänga med i en skål eller i en påse tills den klipps. Tiden då man klipper navelsträngen kan variera, från tio minuter till sju timmar…….eller längre. Dock finns inga belägg för att sju timmar skulle vara bättre än tio minuter, säger dr Ola Andersson när vi pratar med honom.

 

Den så otroligt kloke Hans Rosling, som tyvärr inte längre finns bland oss, har gjort skillnad även här när det gäller sen avnavling. Läs artikeln från SvD från 17 januari 2017 av TT.

Sen avnavling kan hindra blodbrist hos nyfödda

Att vänta några minuter innan navelsträngen klipps kan undvika att hundratusentals barn drabbas av blodbrist. Forskningen, som utförts i Uppsala, har nu fått USA att ändra sina riktlinjer.

”Om inte Hans Rosling hade twittrat vete tusan om vi hade kommit på idén”

En tweet från professor Hans Rosling år 2011 kan komma att förbättra tillvaron för hundratusentals barn världen över.

Tweeten, som gick ut på att många barn, framför allt i utvecklingsländer, lider av blodbrist, kom efter det att barnläkaren Ola Andersson och hans kollegor i Uppsala och Umeå visat att nyfödda barn vars navelsträng klipps först efter tre minuter löper en betydligt mindre risk att drabbas av järnbrist som kan leda till blodbrist, jämfört med barn som avnavlats direkt.

 En tweet från professor Hans Rosling år 2011 kan komma att förbättra tillvaron för hundratusentals barn världen över.Tweeten, som gick ut på att många barn, framför allt i utvecklingsländer, lider av blodbrist, kom efter det att barnläkaren Ola Andersson och hans kollegor i Uppsala och Umeå visat att nyfödda barn vars navelsträng klipps först efter tre minuter löper en betydligt mindre risk att drabbas av järnbrist som kan leda till blodbrist, jämfört med barn som avnavlats direkt.

 Några år senare, 2015, kunde forskarna visa att sen avnavling dessutom resulterar i bättre finmotorik och sociala färdigheter vid fyra års ålder, framför allt hos pojkar.Nu har forskarna genomfört en studie i Nepal där 540 barn lottades till antingen tidig eller sen avnavling.

– Om inte Hans Rosling hade twittrat vete tusan om vi hade kommit på idén att göra en studie i ett land som Nepal där 80 procent av alla ettåringar lider av blodbrist, säger Ola Andersson.

Det visade sig att förekomsten av blodbrist (anemi) och järnbrist vid åtta månaders ålder minskade med 9 respektive 42 procent bland de barn som avnavlades senare.

– Vid det sjukhus som studien genomfördes avnavlade man normalt efter en minut, vilket är ovanlig sent för att vara Nepal. Oftast klipps navelsträngen direkt. Men bara genom att vänta två minuter till fick vi alltså de här resultaten, säger Ola Andersson.

Storbritannien har redan börjat klippa navelsträngen senare, och i december ändrade förlossningsläkare i USA sina rekommendationer.

I Nepal föds drygt 600 000 barn per år, vilket skulle kunna innebära att 54 000 barn slipper att drabbas av blodbrist, antagligen fler givet att man avnavlar ännu tidigare på många andra sjukhus.

– Detta med en helt kostnadsfri metod som, så vitt vi vet, inte har några biverkningar. Och detta bara i Nepal. Då kan du tänka dig ett land som Indien där blodbrist är ett lika stort problem, säger Ola Andersson.

Men det är inte bara utvecklingsländer som har något att vinna på förändrade rutiner. Storbritannien har redan börjat klippa navelsträngen senare, och i december ändrade förlossningsläkare i USA sina rekommendationer, båda med direkt hänvisning till de svenska forskningsresultaten.

– Det är ju jätteroligt, så klart. I USA har det varit rutin att navelsträngen klipps direkt. I Sverige ändrade vi våra rutiner redan 2008, så vi var tidigt ute, säger Ola Andersson.

Studien i Nepal presenteras i Jama Pediatrics.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar