Ät vitlök och minska risken för tidig födsel

Inte ny, från år 2013 men ändå väldigt intressant studie!

Vitlök i början och russin i slutet av graviditeten leder till minskad risk att föda för tidigt, enligt en studie vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Det handlar om att antibakteriella ämnen i vitlök och torkad frukt kan skydda mot bakterier.

Närmare 20 000 gravida kvinnor undersöktes i studien och av dem födde fem procent för tidigt. De kvinnor som hade ätit mer vitlök än genomsnittet, särskilt i början av graviditeten, hade 30 procent mindre risk att föda för tidigt. För de kvinnor som åt mycket torkad frukt, särskilt russin, mot slutet av graviditeten, var risken 40 procent mindre. Man kunde även se att skyddet var störst mot förlossning i graviditetsvecka 28 till 31.

Sambandet finns där tydligt men forskarna är försiktiga och anser att det krävs fler studier innan några kostråd ändras.

– Med en sådan här undersökning kan man aldrig helt utesluta att även andra faktorer kan påverka. Enda sättet att komma till en absolut slutsats är att göra en randomiserad (slumpmässigt urval) kontrollerad studie, säger professor Bo Jacobsson.

 

INFEKTIONER ÖKAR RISKEN

Dr Bo Jacobsson har ägnat stor del av sin forskning åt att studera sambandet mellan för tidig födsel och bakterier i tarm och slida. Tidigare studier har visat att förtidsbörd ofta orsakas av infektioner på grund av bakterier i slidan. Det är just dessa bakterier som man nu funnit att vitlök och torkad frukt kan skydda mot.

Utgångspunkten för den här studien är att vi ofta har hittat bakterier i fostervattnet hos kvinnor som kommer till sjukhuset för att de håller på att föda för tidigt. Bakteriell vaginos är en förändring i slidan som fördubblar risken för förtidsbörd, säger Bo Jacobsson vidare.

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar