Luxbaby – medfödd höftledsluxation

Det är cirka 10–15 barn per år i Sverige som drabbas av höftledsluxation, alltså ungefär 0,1 promille. Däremot kan olika grader av instabilitet leda till luxation och då är det cirka en på 100. Flickor är mer utsatta (tillståndet är cirka fem gånger vanligare hos flickor) och i 20 % av fallen finns det i båda höfterna.

Den vanligaste behandlingen i Sverige är att barnet läggs i grodställning i en så kallad von Rosenskena, en uppfinning från mitten av 1950-talet som fortfarande lever kvar med en metallkärna överdragen med stoppning och ytterst ett plasthölje. Skenan sätts direkt på kroppen med blöja och kläder utanpå, och sitter så i sex till tolv veckor. När barnet växer får skenan bytas till en större. I halvtid kan den eventuellt bytas ut mot en sk Frejkabyxa, som är en sorts hård höftbyxa.

Om barnet diagnostiseras och behandling påbörjas inom två månader blir höften normal i princip i 100 procent av fallen eftersom skelettet är poröst på en nyfödd baby och det anpassar sig med att fixera leden i rätt läge. Behandlingen blir mer komplicerad och resultatet sämre ju äldre barnet är vid upptäckt. Om höften inte går att få på plats med beskriven skena så kan operation bli nödvändig.

Efter avslutad behandling görs en uppföljning då man kontrollerar höftledens läge vid klinisk undersökning och på de flesta ortopedkliniker även med en röntgenundersökning.

Barnets motoriska utveckling påverkas eller försenas inte av skenbehandlingen, vilket många föräldrar är oroliga för.

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

  1. Svara

    Pauline

    oktober 25, 2018

    1986 fick jag min Rosenskena, föddes med båda mina höftleder ur led. Fick bara bada en gång i veckan i 1 års tid på KS under uppsyn. Har aldrig haft några problem, inte ens 30 år senare. Kan se brutalt ut men det är absolut inget att oroa sig för.

Lämna en kommentar