Utdrivningsskede och Krystteknik

Utdrivningsskedet/Krystning

Utdrivningsskedet eller krystfasen är uppdelad i en passiv och en aktiv fas. Det betyder att livmoderhalsen är fullvidgad och att barnet har trängt ner mot bäckenbotten. Vävnaderna i bäckenbotten tänjs ut i sin takt för att barnet ska födas fram och för att mamman ska få en så liten bristning som möjligt. Krystreflexerna och kraften kommer oftast automatiskt utan att man kan styra den. Första tecknet kan vara att du känner tryck mot ändtarmen när värken kommer och det kallas då krystkänsla. Känslan av tryck ökar kraftigt. I övergången mellan öppningsskede och utdrivningskedet kan dock värkarna avta en stund i styrka, längd och täthet. Detta är vanligast hos förstföderskor och kallas platåfas eftersom det ger kroppen en välbehövlig paus för återhämtning innanför den mesta påfrestande fasen, utdrivningsfasen.

När du får den känslan, krystkänslan, är det viktigt att du stämmer av med din barnmorska att det verkligen är dags att krysta och jobba aktivt, barnmorskan finns sedan hela tiden vid din sida och vägleder dig vid behov. Barnets huvud kommer allt längre fram och många känner en tryckande, svidande och brännande känsla. Barnet åker som en ”jojo”, det kommer ner men åker tillbaks för att tänja dina vävnader, för att tills slut stå kvar och födas fram.

Vi har tidigare beskrivit det LÅNGSAMMA FRAMFÖDANDET av barnet och dess fördelar. Du behöver alltså inte själv trycka på eller krysta aktivt om inte din kropp behöver det eller att du helt enkelt inte kan stå emot krystreflexen.

Krystteknik

När du blir tillsagd av barnmorskan att trycka på för att hjälpa till i processen, andas du in ett stort och djupt andetag när värken startar, behåller luften och håller andan samtidigt som kroppen kuvas likt en ”mini sit-up” för att få mera kraft, håll också hakan mot bröstet medan du trycker på nedåt med diafragman. Håll ut och tryck på så länge och effektivt du kan, hämta sedan snabbt ny luft och tryck på igen så länge som värken pågår. Tänk dig att trycket och kraften läggs nedåt/framåt, samtidigt som du lyssnar och följer instruktioner från din barnmorska. Under en och samma krystvärk kan du hinna byta luft och trycka på flera gånger just för att det ska bli så effektivt som möjligt. Genom krystandningen får du en mer fokuserad rörelse som lättare hjälper barnet ut. Efter värken andas du ut, vilar och fokuserar på avslappning och den viktiga återhämtningen för dig och för barnet.

Andning när du inte ska krysta

Vissa kvinnor kan känna att de vill börja krysta innan livmoderhalsen är helt öppen. Då säger barnmorskan till dig att inte krysta för att ge livmoderhalsen mer tid på sig att öppnas. Det kan vara väldigt svårt! Det kan hjälpa att ställa sig på knä eller på alla fyra med rumpan upp i luften. När värken kommer bromsar du genom att flåsa eller lättandas. Du kan också upprepa orden ”jag ska inte krysta” tyst för dig själv medan du flämtar. Andas lungt och normalt mellan värkarna.

All lycka, du kommer fixa det!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar