NIPT – fosterdiagnostik

Nu kan du på BabyzPodcast Episode 20, lyssna till barnmorskan Haleh Amirfaryar från barnmorskemottagningen Vasamamma, när hon berättar om det senaste inom fosterdiagnostiken – NIPT.

NIPT är en förkortning av Non-Invasive Prenatal Testing, vilket betyder att testet görs utan prov från moderkakan eller livmodern. NIPT är en relativt ny form av fosterdiagnostik och den erbjuds i vissa landsting och på en del privata kliniker, som på Vasamamma.

Det är sjukvården som avgör om du erbjuds NIPT, och precis som all annan fosterdiagnostik är NIPT frivilligt.

NIPT analyserar barnets DNA och kan visa om det har vissa kromosomavvikelser genom ett enkelt blodprov på dig som är gravid. NIPT kan göras från graviditetsvecka 10 men erbjuds ofta från vecka 12. Testet ger ingen ökad risk för missfall och är mycket säkert om det visar att fostret inte har en avvikelse. Det behöver kompletteras om det visar på en misstänkt avvikelse. Det händer att testet visar på ”falska” avvikelser fast det inte stämmer. Då rekommenderas man följa upp med ett fostervattenprov eller moderkaksprov för att få ett definitivt resultat.

 Innan du gör NIPT är det viktigt att tänka igenom varför du vill göra provet. Det är oftast lättare att fatta beslut om du vill göra provet eller inte när du vet vad provet innebär. Barnmorskemottagningen kan ge dig information. Fundera också på vad du skulle göra om resultatet inte blir det du hoppas på.

Innan NIPT görs alltid ett ultraljud för att visa graviditetsvecka samt om det fler än ett barn.

Alla landsting erbjuder inte NIPT, och där testet finns erbjuds det endast till vissa grupper. Det kan exempelvis vara gravida som fått hög sannolikhet för kromosomavvikelse på KUB testet. Flertal privata mottagningar erbjuder NIPT mot en kostnad, och på Vasamamma kan barnmorskorna hjälpa dig oavsett var du bor genom att ge muntlig och skriftlig information och sedan skicka ett provtagningsset hem till dig. Du tar provet på närmaste provtagningscentral och det hämtas senare upp av ett transportföretag för att skickas vidare på analys. Inom en till två veckor får du svar.

På barnmorskemottagningarna Vasamamma och Privata Barnmorskor i Stockholm kan du få hjälp med att göra NIPT testet samt där hittar du mer information!

 

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

 1. Svara

  Marlene Ek

  mars 11, 2019

  Hej!
  Jag är gravid för andra gången och har precis upptäckt er podcast. Jag jobbar som biomedicinsk analytiker på klinisk genetik på karolinska universitetssjukhuset med just NIPT och var med i projektet att införa testet på laboratoriet och är därför extra intresserad av området. Jag tycker i huvudsak att avsnittet var väldigt bra, men saknade ändå den djupare genetiska kunskapen som kan vara intressant att framföra när man talar om fosterdiagnostik i bemärkelsen screening av kromosomavvikelser. I framtiden kan det kanske vara av intresse att bjuda in en genetiskt inriktad person t. ex. En genetiker, genetisk vägledare, sjukhusgenetiker eller biomedicinsk analytiker från ett kliniskt genetiskt laboratorium. Tack för en trevlig podd.

  • Svara

   babyzblogg

   mars 22, 2019

   Hej Mariene,
   Tack för att du hörde av dig och varmaste grattis till graviditeten!
   Du har så rätt, vi vill gärna fördjupa oss i detta viktiga ämne så återkom om du vet någon person vi kan bjuda in!? Du får gärna maila oss om tips på info@babyz.se
   Bästa hälsningar
   Karin & Carina

Lämna en kommentar