Varför och hur firar vi PÅSK

Fakta om påskhelgen, påsk firas till minne av Jesu korsfästelse, död och uppståndelse och traditionen startade år 1844 enligt gregorianska kalenderns regler. Det är en av våra äldsta kyrkliga högtider som också firas i den judiska världen – då till minne av Moses och israeliternas uttåg ur Egypten.

Idag är Påsken en blandning av gammalt och nytt, av folktro och religion. Men framförallt är påsken en vårhögtid, då vi är lediga från jobbet, vi reser och äter gott.

Skärtorsdagen lär i folktron ha varit den dag då påskkäringarna for till Blåkulla. Denna dag påbörjas påskfirandet.

Tidigare var Långfredagen en tung dag. Det spelades dyster musik på radion. TV-programmen var tunga och tråkiga. Ingen fick göra något trevligt denna dag utan alla skulle minnas Jesu lidande och korsfästelse. Idag har denna tradition luckrats upp och långfredagen är mer lik ”vilken dag som helst”.

Påskafton är däremot en glad dag som firas i en positiv anda. I västra Sverige firas också med brasor och smällare. Denna dag önskar vi ofta varandra Glad Påsk och äter ägg och sill.

Påskdagen firas till minnet av Jesu uppståndelse. Detta är en glädjens dag och i kyrkan sjungs jubelpsalmer. Ska man följa den ursprungliga kristna traditionen så är det först på Påskdagen vi egentligen ska önska varandra Glad Påsk. Men traditionerna är inte så strikta idag och många önskar varandra Glad Påsk redan på Skärtorsdag när man går hem från jobbet för att vara ledig över påskhelgen.

Annandag påsk är sista dagen i påskhelgen.

Påskkärring, även påskakäring, påskkäring och påskakärring, är enligt gammal svensk folktro en häxa som enligt traditionen flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800 talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare. I vissa delar av Sverige går barnen runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på, önskar glad påsk och överlämnar små tecknade påskkort eller påskbrev som de själva ritat. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. I andra delar av Sverige, som t.ex. Dalsland, kastar man påskbrev. Dvs påskkärringarna smyger fram till vänner, grannar och släktingars hus och öppnar dörren skriker Glad Påsk och kastar in ett påskbrev som innehåller godis och kanske en påskkaka, Sedan gäller det att snabbt springa iväg så man inte blir fångad. Den som är hemma ska jaga påskkärringen. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att kasta påskbrev eller gå påskkärring, medan det i övriga landet snarare är skärtorsdag.

NJUT av påskhelg och fira på ditt sätt oavsett om du är i Blåkulla eller hemma hos!

En riktigt underbar och GLAD PÅSK önskar vi er alla – Kärlek Karin & Carina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar