DOULA – stöd under förlossningen

EN DOULAS STÖD- EN TRYGGHET

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ”kvinna som ger omvårdnad” eller ”hjälpkvinna”. Doulan har i andra kulturer och i andra tider varit en naturlig företeelse bland födande kvinnor, då barnmorskan ännu inte var uppfunnen eller där hon inte fanns att tillgå. Man samlade i stället byns kvinnor som hade erfarenhet av förlossning kring den födande för att ge trygghet, lugn och stöd. Idag i västvärlden kan det vara en vän, en syster eller en utbildad förlossningscoach.

Att föda sitt barn med stöd av en doula kan vara ett sätt att få extra omvårdnad och vägledning med värme i födandet, för den födande kvinnan men också att stärka partnerns roll. Doulan arbetar aktivt för att alla kvinnor med partners skall kunna känna tilltro och bli respekterade för de önskemål man har inför sin förlossning, gentemot vården. Att få en positiv förlossningsupplevelse oavsett hur man föder är den viktigaste starten på föräldraskapet.

En doula är i de flesta fall en kvinna som fött barn själv, hon har både kunskap och erfarenhet för att göra en förlossning så bra som den kan bli. Upplevelsen kommer att bli mer positiv om hon får känna sig fylld av sin egen kraft i födandet, är delaktig i sin förlossning och blir sedd och respekterad i sina känslor och upplevelser.

Doulan tar inget medicinskt ansvar utan jobbar utifrån erfarenhet av förlossning med att påminna om och stötta med andningsmönster, avslappning, meditation, massage, förlossningsställningar, icke-medicinska smärtlindringsmetoder och för att hjälpa dig som födande i balans och till rätt fokus. Med en doula närvarande förlossningen kan du trygghet och kontinuitet, och det är hon som guidar dig/er och ser till att ni gör det ni är bäst på – att föda ert barn.

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar