PN – Partus Normalis

Vi pratar gärna och mycket om att föda barn och det vi kallar PN – PARTUS NORMALIS, alltså normal födsel.

Lyssna gärna till BabyzPodcast Episode #14 när vi beskriver den normala födseln ur ett barnmorske- och läkarperspektiv.

Och vad har fyra P:n med normal förlossning – partus normalis att göra? Jo, det finns många faktorer som påverkar, och i vårt senaste avsnitt pratar dr Karin om just dessa.

1. PASSAGEN – Mammans bäcken består av det hårda skelettet och mjukdelar dvs muskler, bindväv och fett. Bäckenet ska, då det är dags för födsel, öppna upp och ge plats till barnet.

2. PASSAGERAREN – Barnets storlek men även dess position påverkar förlossningen. De kan ligga med huvudet eller sätet först och vissa barn lägger sig även i tvärläge. Barn är ibland mer sköra på grund av tillväxthämning t ex då mamman har havandeskapsförgiftning.

3. POWER – Värkarna, sammandragningarna eller kontraktionerna – kärt barn har många namn! De kan vara starka, svaga, långa eller korta. De kan komma ofta eller mera sällan. Optimalt är att ha 3-5 värkar på 10 minuter i den aktiva fasen. Du kan själv som födande positivt påverka dina värkar genom att jobba med smärtan, inte mot den.

4. PSYKET – Mammans mentala inställning är mycket viktigt i födandet. Kom förberedd och våga vara flexibel. Att ha tänkt igenom förlossningen tillsammans med din partner kan göra att du får en bättre upplevelse. Och om det nu är så att vi föder till 97% med tankens kraft, ja då är det viktigt att du kan och vågar säga JA till födandet.

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar