Föda Hemma

I veckan träffade vi dessa fantastiska barnmorskor, mor och dotter, Ann och Anna i BabyzPodcast.

Anna valde att föda tre barn hemma och ett på sjukhus med stöd av sin mor Ann. Och det var självklart för Anna att ha sin mor vid sin sida som ansvarig barnmorska. Ann som ändå är en av landets främsta hemförlossningsbarnmorskor. Lyssna på ett intressant poddavsnitt när Ann berättar om att vara barnmorska med lång erfarenhet av hemfödslar och hur det var att bistå vid sin dotters födslar.

Men varför föddes inte alla Annas fyra barn hemma? Ja, även det får du redan på om du lyssnar på Episode 8, du hittar oss på Podbean, Acast eller Podcaster. Alternativt att du går direkt in härifrån bloggen, under rubrik PODD.

Du som har funderingar på att föda hemma får många kloka tips genom att lyssna. Du kan även hitta bra information på hemsidan FÖDA MED STÖD. Nedan har vi från denna sida lånat texten FÖDA HEMMA!

Ann och Anna hänvisar även till hemsidan FÖDELSEHUSET – här hittar du ytterligare information, artiklar, reportage, adresser till hembarnmorskor och annan trevlig läsning.

 

FÖDA HEMMA

För vissa känns det tryggare att planera för en hemfödsel än att föda på sjukhus. I Sverige är sjukhusförlossningen en stark norm och de som väljer att föda hemma möter ofta skepsis från sin omgivning.  Många läkare och barnmorskor avråder kategoriskt från hemfödslar eftersom magkänslan säger dem att det kan vara farligt och riskfyllt. Tänk om något oväntat inträffar som kräver snabba åtgärder? Detta synsätt har dock inte riktigt stöd i den forskning som finns på området.  För friska gravida med förväntat normala förlossningar så går det bra att föda hemma med stöd av barnmorskor – utan att man äventyrar den medicinska säkerheten. En förutsättning är att det finns ett fungerande system för överföring till sjukhus om behov uppstår. Om man är frisk och omföderska med en förväntat normal förlossning så innebär en planerad hemförlossning inte någon ökad risk jämfört med en sjukhusfödsel; i England rekommenderar man till och med denna grupp att föda hemma. Däremot har man kunnat se en något ökad risk för förstföderskor (9 av 1000 barn som föddes hemma hade komplikationer jämfört med 5 av 1000 barn i andra grupper) och en  slutsats är att förstföderskor bör ges möjlighet att föda på ett birthcenter med närhet till sjukhus. För kvinnor med förväntat komplicerade förlossningar är sjukhus det bästa alternativet.

Vad finns det för alternativ i Sverige?

I Sverige idag så  kan man välja att föda på sjukhus eller hemma. Södra BB och BB Sophia var två alternativa och mycket populära förlossningsenheter som båda lades ner våren 2016. Om man uppfyller vissa kriterier så kan man få sin hemförlossning finansierad av landstingen i Stockholm  och Västerbotten men i övriga delar av landet får man bekosta hemförlossningen helt på egen hand. Att föda på sjukhus är skattefinansierat.

Hur går det till att föda hemma?

Som hembarnmorska blir jag själv kontaktad av de som önskar mitt stöd och vi träffas under graviditeten. Det är en av de stora fördelarna med att föda hemma – att man lär känna varandra innan förlossningen. Vi kan i lugn och ro samtala och gå igenom förväntningar och farhågor. När det väl är dags så behöver varken jag som barnmorska, partnern eller den som ska föda  lägga energi på att lära känna en ny person. En annan uppenbar fördel är att man inte behöver lämna hemmet och sätta sig i bilen till sjukhuset mitt under en förlossning. Värkarbetet är beroende av det kroppsegna hormonet  oxytocin som är känsligt för stress och störningar; det är till exempel vanligt att kroppen pausar vid miljöombyte eller personalskifte på sjukhuset.  Hormonet frisätts när kvinnan känner sig som mest trygg och avslappnad och det kan man använda sig av vid en hemförlossning. Rollerna är ombytta – det är hembarnmorskan som snabbt måste packa ihop sin väska och sätta sig i bilen när förlossningen startar.

Men om det händer något?

Ibland behöver den planerade hemfödseln ändå avslutas på sjukhus. Den vanligaste anledningen är att förlossningen drar ut på tiden och inte går framåt på ett bra sätt,  på sjukhuset kan man då hjälpa till med ett värkstimulerande  dropp. Om en  akut situation uppstår i hemmet som barnmorskorna inte kan åtgärda på plats så får man åka ambulans till sjukhuset. Givetvis kan något hända – både i hemmet och på sjukhuset – och därför är det viktigt att man diskuterar detta inför förlossningen och väger in det i sitt beslut.

Rätt att välja

De som väljer att föda hemma har rätt att göra det. Barnmorskor som bistår vid hemfödslar arbetar professionellt och med mycket goda resultat.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar