Sätesbjudning

Snart kommer BabyzPodcast Episode 8 och avsnittet-  FÖDA HEMMA, där vi även förklarar hur ett vändningsförsök går till. Missa inte det!

Omkring 3% av alla barn ligger i sätesbjudning, alltså med rumpan nedåt och huvudet uppåt, i full gången tid. Det som händer då är att du blir erbjuden att genomgå ett vändningsförsök, där en läkare med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker att vända barnet till huvudläge. Vändningsförsök brukar göras runt graviditets vecka 37, och det utförs alltid på förlossningen.

Först körs en CTG-kurva, en registrering av barnets hjärtslag, under ca 30 min för att kontrollera att bebisen mår bra. En läkare fastställer åter att barnet ligger i sätesbjudning genom att känna på magen med sina händer och kontrollerar även med ultraljud och beslutar sedan i samråd med er om vändningsförsöket skall göras.

Innan ingreppet ges en injektion med läkemedelet Bricanyl. Detta läkemedel hjälper livmodern att slappna av och bli mer ”samarbetsvillig”  men kan ge hjärtklappning vilket dock är ofarligt.

Vid utförandet får du ligga plant på rygg med dina knän uppdragna eller vilandes på saccosäck medan läkaren greppar tag om barnets stjärt och för barnet uppåt och ut åt sidan. Genom att på detta vis göra det ”obekvämt” för barnet, gör de flesta barn nu en ”framlänges kullerbytta”. Barnets hjärtslag och läge kontrolleras med ultraljud under tiden. Du kan känna obehag, men det skall inte göra ont.

Efteråt registreras barnets hjärtslag i 30-60 minuter för att kontrollera att barnet mår bra efter vändningsförsöket. Frekvensen lyckade vändningar är ca 60% och komplikationer förekommer ytterst sällan. Om vändningen lyckas brukar de flesta barn ligga kvar i huvudbjudning fram till förlossning.

Om man misslyckas med att vända bebisen då blir det en diskussion med läkaren om man kan tänka sig att föda vaginalt i sätesbjudning. De kvinnor som önskar föda vaginalt får då göra en bäckenmätning på röntgen för att se om det finns goda bäckenmått, vilket är en förutsättning. Annars planeras ett kejsarsnitt till ca 1-2 veckor innan beräknat förlossningsdatum.

Oavsett vilket förlossningssätt så blir resultatet fantastiskt!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar