Som för så många andra var det så Rannveig Stefánsdóttir i Lund först fick höra talas om placentofagi, att äta sin moderkaka. Och när Rachel Bråtén ”Yogagirl”, några år senare skrev att hon hade ätit sin moderkaka ja då blev Rannveig intervjuad av pressen.
– Jag fick förlossningsdepression med mitt första barn säger Rannveig. Det var någonting som påverkade mig oerhört och påverkade min relation med mitt barn. Jag bestämde mig för att jag ska jag göra allt i min makt för att det inte ska hända igen om jag får fler barn. När jag hörde om Katie och Tom tyckte jag att det lät fruktansvärt äckligt, men jag läste mer och mer och tänkte ”varför inte?”.
När Rannveig sedan skulle föda igen kapslade hon in sin moderkaka. Betyder att moderkakan ångkokades och torkades inom 48 timmar efter förlossningen. Hon tog en rå bit av moderkakan och smakade och tillverkade sedan kapslar av den resterande torkade moderkaka.
– Jag fick ingen förlossningsdepression den gången, så någonting måste ju ha hänt. Även om det kanske inte enbart var på grund av moderkakan.
– Oftast åker jag hem till de nyblivna föräldrarna och rengör, tvättar och ångkokar moderkakan. Jag skär den sedan i tunna remsor och lägger den i svamptork i tio till tolv timmar. Jag kommer sedan tillbaka och maler den då torkade moderkakan till ett pulver och lägger den i kapslar, som man sedan kan konsumera som vilka vitamintabletter som helst.
- Motverkan av förlossningsdepression.
- Ökad bröstmjölksproduktion.
- Ökade järnvärden.
- Balansering av hormonerna.
- Ökad och jämnare energi.
- Mindre efterblödningar efter förlossningen.
- Återhämta dig fortare efter förlossningen.