Äta Moderkaka

När Rannveig Stefánsdóttir fick sitt första barn fick hon svår förlossningsdepression. Efter att ha läst på om placentofagi, att äta sin moderkaka i samband med barnafödande, testade hon när hon födde nästa barn. Nu erbjuder hon andra föräldrar hjälp med att torka moderkakan.

 2006 väckte skådespelarna Tom Cruise och Katie Holmes mycket uppmärksamhet när Cruise sa att han planerade att äta sin dåvarande fästmös moderkaka när hon födde. ”Jag tror det skulle vara bra, väldigt näringsrikt”, lär Tom ha sagt.

Som för så många andra var det så Rannveig Stefánsdóttir i Lund först fick höra talas om placentofagi, att äta sin moderkaka. Och när Rachel Bråtén ”Yogagirl”, några år senare skrev att hon hade ätit sin moderkaka ja då blev Rannveig intervjuad av pressen.

– Jag fick förlossningsdepression med mitt första barn säger Rannveig. Det var någonting som påverkade mig oerhört och påverkade min relation med mitt barn. Jag bestämde mig för att jag ska jag göra allt i min makt för att det inte ska hända igen om jag får fler barn. När jag hörde om Katie och Tom tyckte jag att det lät fruktansvärt äckligt, men jag läste mer och mer och tänkte ”varför inte?”.

När Rannveig sedan skulle föda igen kapslade hon in sin moderkaka. Betyder att moderkakan ångkokades och torkades inom 48 timmar efter förlossningen. Hon tog en rå bit av moderkakan och smakade och tillverkade sedan kapslar av den resterande torkade moderkaka.

– Jag fick ingen förlossningsdepression den gången, så någonting måste ju ha hänt. Även om det kanske inte enbart var på grund av moderkakan.

 Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska och doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara stöd i samband med barnafödande. Hon tar inga doulauppdrag just nu, men tar däremot uppdrag där hon erbjuder sig att torka och kapsla in moderkakor. Totalt har hon kapslat in 17 skånska kvinnors moderkakor.

– Oftast åker jag hem till de nyblivna föräldrarna och rengör, tvättar och ångkokar moderkakan. Jag skär den sedan i tunna remsor och lägger den i svamptork i tio till tolv timmar. Jag kommer sedan tillbaka och maler den då torkade moderkakan till ett pulver och lägger den i kapslar, som man sedan kan konsumera som vilka vitamintabletter som helst.

Fördelar som Rannveig nämner om att äta moderkakan är:
  • Motverkan av förlossningsdepression.
  • Ökad bröstmjölksproduktion.
  • Ökade järnvärden.
  • Balansering av hormonerna.
  • Ökad och jämnare energi.
  • Mindre efterblödningar efter förlossningen.
  • Återhämta dig fortare efter förlossningen.
Ja, många är frågorna men ”moderkaksproffset” Rannveig har svar på dem alla! Häng men in i poddvärlden och lyssna på ett superspännande avsnitt- EPISODE 7 när BabyPocast gästas av denna expert!
Du kan även gå in på Rannveigs hemsida LIVETS TRÄD

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar