Ägg i frysen

Vi har träffat Mikaela Lauren som sedan 25 år är elitidrottare. Hon startade som simmare och påbörjade sedan en boxningskarriär vid 30 års ålder. En tid då många bildar familj och skaffar barn.

I poddavsnittet ÄGG I FRYSEN pratar vi om behandlingen som man kan göra om man vill senarelägga sitt barnafödande.

Om man är intresserad av att lägga in ägg i frysen börjar man med att kontakta en klinik som erbjuder denna typ av behandling. Man blir då kallad till ett läkarbesök och genomgår ett vaginalt ultraljud då man tittar på äggstockarna och räknar antal äggblåsor. De speglar kvinnans fertilitet. Där tas även ett blodprov, ett så kallat AMH – anti-mullerskt hormon som speglar äggreserven. Man träffar även en psykolog, ett besök som är obligatoriskt. Det är viktig att man förstår att det inte är någon garanti om att få ett barn i framtiden utan att det rör sig om en chans.

Kvinnans ålder är avgörande för om man sedan ska få en lyckad graviditet. Detta beror på att kvaliteten på äggen försämras då man blir äldre. I Sverige ska man vara under 38 år vid ägguttag och kvinnan får inte vara över 45 år vid återinsättning. Det innebär stora medicinska risker för en äldre kvinna att vara gravid och föda barn så det är av etiska anledningar som vi har gränser i Sverige men det är inte en lag.

Det finns sedan olika sätt att stimulera äggstockarna. Principen är att man ska få flera äggblåsor att mogna samtidigt så att man sedan ska kunna ta ut så många ägg som möjligt då man stimulerar ägglossningen.

En stimulering kan gå till så att man tar en injektion under 7-8 dagar av ett läkemedel som heter bemfola det liknar kroppens eget follikel stimulerande hormon. Man lägger sedan till ytterligare en injektion Orgalutran som förhindrar förtidig ägglossning. Dessa två injektioner tas under ytterligare 6-7 dagar. Man går regelbundet på ultraljud för att se hur äggblåsorna växer. Sedan tar man en sista injektion Ovitrell som stimulerar ägglossning. Efter det får man tid för äggplock/uttag.

Vid tillfället för uttaget finns gynekolog och narkospersonal tillgänglig. Man gör ett vaginalt ultraljud och identifierar den stimulerade äggstocken. Sedan punkteras äggblåsorna och äggen aspireras (sugs ut).

Direkt efter uttaget läggs de ägg som bedöms dugliga in i frysen. Äggcellen är mycket känslig och har historiskt sätt varit svåra att frysa och sedan tina. Men nu finns en ny teknik som har förbättrad chanser betydligt.

När man sedan bestämmer sig för att använda äggen, befruktas de och återinförs i kvinnans livmoder. Spännande eller hur!?

Det finns idag några tusen barn i världen födda med denna teknik. Men det är fortfarande en relativt ny metod. Därför finns i nuläget inget stort material med statistik.

Behandlingen kan lämpa sig för en kvinna som vet att hon har risk att komma i tidigt klimakterium. Om man ska genomgå en cellgiftsbehandling som kommer att skada de omogna äggen eller om man befinner sig i en social situation som gör att man inte kan skaffa barn tex inte har någon partner eller vill avsluta sin karriär som boxare, som Mikaela 😉

Lyssna på Mikaela Laurens berättelse om ÄGG I FRYSEN på BABYZPODCAST – via Podcaster, Podbean eller Acast. Mycket nöje!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar