Planerat kejsarsnitt

Vi pratar förlossningsrädsla och rätten till planerat kejsarsnitt i BabyzPodcast – Episode 4, som nu ligger ute med vår gäst Vanja Wikström. För snart 4 år sedan genomgick Vanja ett kejsarsnitt med sonen Iggy och beskriver födseln som den finaste upplevelse. Vanja har i olika medier debatterat för kvinnors rätt att välja förlossningssätt och hon filmade även mötet och diskussionen innan kejsarsnittet med förlossningsläkare Ellika Andolf, som du hittar på youtube.

Vilka förhoppningar, bemötande, komplikationer, rädslor och nackdelar- respektive fördelar finns med planerade kejsarsnitt, det pratar vi med Vanja om. Vikten av att vara insatt och ta till sig all information för att senare inte bli överraskad eller besviken är viktig och Vanja beskriver som hon kände sig trygg med att dels ha läst på men även att vården har ett ansvar att ge god information.

Vid ett kejsarsnitt så är det läkaren som har ansvaret för operationen och den stora bukkirurgi som ett kejsarsnitt innebär, och barnmorskan för barnet. Barnmorskan är alltså med vid operationen och är den som tar emot barnet, det vi kallar ”förlösande barnmorska”.

Lyssna på avsnittet med Vanja och det kommer snart fler bilder och mer information angående kejsarsnitt.

Du hittar oss på Podbean, Podcaster eller Acast

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Lämna en kommentar